
'Strenge aanpak overlastgevende asielzoekers werkt goed'
DEN HAAG (ANP) - De strengere aanpak van asielzoekers die overlast veroorzaken, werkt goed in Harderwijk en Maarheeze. In Ter Apel, waar een groot aanmeldcentrum zit, lukt het nog niet, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in de Tweede Kamer. Volgens haar moet dat beter en wordt daar nu hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.
De aanpak houdt in dat alle betrokken partijen intensief met elkaar samenwerken om de overlastgevers in het vizier te krijgen en daarop maatregelen te nemen. Het gaat om de gemeente, politie, winkeliers, burgers, het Openbaar Ministerie, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, waarbij een zogeheten ketenmarinier de schakel is in de samenwerking.
De overlast komt vooral van kansloze asielzoekers, onder andere uit veilige landen. De staatssecretaris maakt zich daar zorgen over, ook omdat de problemen het draagvlak in de maatschappij voor asielzoekers ondermijnen. Degenen die de boel ernstig verstoren of crimineel gedrag vertonen, gaan naar een speciaal asielzoekerscentrum in Hoogeveen, waar streng toezicht is en mensen niet van het terrein af mogen. Volgens Broekers-Knol is dit "een uiterste redmiddel voor de meest flagrante overlastgevers".
Problemen indammen
Om deze problemen in te dammen of te voorkomen, worden asielprocedures van mensen uit veilige landen of mensen die al eerder in een ander land een aanvraag deden (Dublin-claimanten) met voorrang afgewikkeld. Dan kunnen ze snel terug, zei Broekers-Knol.
Vanuit de Tweede Kamer kwam daar kritiek op, omdat dit betekent dat asielzoekers uit Syrië bijvoorbeeld langer moeten wachten op een besluit. Dat zorgt er weer voor dat de wachttijden lang zijn voor deze groep. Als procedures echt te lang duren, komen de asielzoekers in aanmerking voor een dwangsom. De overheid is hier wekelijks al 1 miljoen euro aan kwijt, werd eerder bekend. De staatssecretaris heeft al maatregelen genomen om de lange doorlooptijden omlaag te krijgen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
2 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
3 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
13 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
18 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
21 uur geleden