
Streekvervoer staakt in Utrecht en Noord-Holland
UTRECHT (ANP) - De stakingen in het streekvervoer gaan de tweede dag in. Op woensdag staken regionale bus- en tramchauffeurs in de provincies Utrecht en Noord-Holland voor een betere cao. In deze provincies verwacht vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag (FNV Personenvervoer) dat "het gaat vlammen".
"Ik vermoed dat mensen in Utrecht wel boos zullen zijn en er weinig overblijft van het streekvervoer", zegt Van der Gaag. De bond verwacht een paar honderd stakers. Vervoerders U-OV en Syntus melden dat woensdag in de provincies minder trams, stadsbussen en streekbussen rijden. Connexxion meldt aan reizigers dat ze rekening moeten houden met vertraging en mogelijk uitval van ritten.
De stakers zullen zich verzamelen bij het Utrechtse provinciehuis, waar de centrale stakingslocatie is. Daar kunnen de stakers zich inschrijven om zo een stakingsvergoeding te krijgen. Werknemers kunnen ook thuis staken. Dan moeten ze hun lidnummer doorgeven aan de vakbond, of een QR-code scannen om zich te registreren. Dinsdag deden tientallen mensen dat.
Tijdens de staking in Utrecht vergadert ook de mobiliteitscommissie van de provincie, aldus de bond. De FNV hoopt leden van de commissie een petitie aan te kunnen bieden over de problemen in het streekvervoer. Er wordt actie gevoerd onder andere vanwege de hoge werkdruk. De bussen, trams en metro's van het GVB in Amsterdam rijden wel gewoon.
De bond organiseert de acties in aanloop naar een landelijke staking, die voor 16 september is aangekondigd. Op die dag is het de bedoeling dat alle streekbussen en regionale treinen niet rijden. Donderdag wordt er gestaakt in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Vrijdag gebeurt dat in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
Voor de zomer voerde personeel in het streekvervoer ook al actie met estafettestakingen. Ze willen onder meer dat er meer personeel bij komt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
9 uur geleden