Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strateeg Rabobank: financiële sector blijft voorlopig onrustig

Strateeg Rabobank: financiële sector blijft voorlopig onrustig

UTRECHT (ANP) - De financiële sector blijft de komende weken waarschijnlijk onrustig, na het omvallen van de Silicon Valley Bank en daarna de overname van Credit Suisse. Dat verwacht Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij het economisch bureau van Rabobank. "Bij Credit Suisse zijn de problemen relatief snel in de kiem gesmoord. Bovendien is er veel liquiditeit. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vertrouwen terugkeert. Maar het is niet gezegd dat er vanaf nu niets meer gaat gebeuren. Die garantie hebben we niet, ook al zouden we dat graag willen. Iedereen kijkt nu of dit het was of dat er nog meer in het vat zit", aldus De Groot.

Credit Suisse was in financiële problemen gekomen. Na begeleiding door onder meer de Zwitserse regering werd besloten dat een andere Zwitserse bank, UBS, Credit Suisse zou overnemen. De Groot: "Ik denk dat het goed is dat er een oplossing is gekomen. Er is weinig onzekerheid dat centrale banken bereid zijn om meer liquiditeit te geven als dat noodzakelijk is. En als dat niet genoeg is, is er nog meer liquiditeit."

Waar de financiële wereld maandag vooral mee bezig is, is ontdekken wat de gevolgen zijn. "Bij Credit Suisse was de oplossing dat de aandeelhouders een groot deel van hun geld verliezen, maar niet alles. De houders van de meest risicovolle obligaties zijn hun geld volledig kwijt. Dat roept vragen op, markten zijn bezig met 'wat betekent dit voor ons?'. In de komende weken hebben we daarom te maken met volatiele markten", aldus De Groot.

Hulp vanuit overheden

Het is volgens de strateeg belangrijk dat de financiële wereld er zelf in slaagt om de problemen op te lossen "zonder dat overheden eraan te pas moeten komen en dat belastingbetalers een deel van de rekening moeten betalen. Als we het weten op te lossen met de instrumenten die we tot onze beschikking hebben, zoals liquiditeit en resolutiemechanismen, is dat een positief signaal. Maar op korte termijn gaat dat wel gepaard met de nodige onzekerheid."

Volgens De Groot staat de Europese financiële sector er nu wel beter voor dan aan de vooravond van de kredietcrisis van 2007 en 2008. "In Europa is het toezicht de afgelopen jaren scherper geweest, en ook almaar verscherpt en verbeterd. Er zijn veel meer instrumenten om in te grijpen en er is meer transparantie. Dat biedt stootkussens, zou je zeggen. Maar in de Verenigde Staten is niet voldoende toezicht geweest op de financiële instellingen, met name bij kleinere banken."

Problemen liggen dieper

Dat in korte tijd twee banken in de problemen zijn gekomen, kan zijn veroorzaakt door de goede jaren hiervoor, denkt De Groot. "We hebben jarenlang markten gehad waarin de rentes laag waren. Misschien begon de risicoperceptie wat van de werkelijkheid af te staan. De afgelopen twee weken waren een wake-upcall dat het ook minder kan gaan."

Meer uit Financieel

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

4 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

4 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

4 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

6 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

7 uur geleden
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

9 uur geleden