Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Straks ook ontbijten en dineren op het terras'

'Straks ook ontbijten en dineren op het terras'

DEN HAAG (ANP) - Als de druk op de ziekenhuizen blijft afnemen, mogen terrassen vanaf volgende week woensdag ook open voor ontbijt en diner. Dat maakt het kabinet dinsdagavond bekend in de coronapersconferentie, melden ingewijden. Wel wordt een "noodrem" ingebouwd: op maandag 17 mei wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen ook echt mogelijk zijn.

De terrassen zijn nu open tussen 12.00 en 18.00 uur. Dat wordt tussen 06.00 uur en 20.00 uur. Veel horeca-ondernemers hadden daar ook voor gepleit, vooral omdat de huidige openingstijden ontoereikend zijn om uit de kosten te komen.

Eerder werd al duidelijk dat het kabinet van plan is om op 19 mei stap twee van het openingsplan te zetten. Dat wil zeggen dat zogenoemde doorstroomlocaties buiten zoals pretparken en dierentuinen weer open mogen. Ook kan er zowel binnen als buiten meer gesport worden en worden bepaalde culturele evenementen buiten weer toegestaan. Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt ook, zo bleek eerder. Daarvoor komen reisadviezen per land in de plaats.

Noodrem

Het kabinet zal wel waarschuwen dat de versoepelingen niet doorgaan als de coronasituatie die niet toestaat. Hoe die noodrem er precies uit zal zien, wordt nog besproken. De verwachting is dat het advies van het Outbreak Management Team wordt gevolgd. Dat betekent dat het aantal ziekenhuisopnames deze week 20 procent lager moet liggen dan vorige week, zowel op de ic's als andere afdelingen van het ziekenhuis. De laatste dagen lag dat cijfer tussen de 10 en 20 procent.

Eén voorgenomen onderdeel van de tweede fase van de versoepelingen kan in ieder geval nog niet uitgevoerd worden. Het kabinet hoopte dat mensen die een negatieve test kunnen laten zien onder meer weer naar sportwedstrijden zouden kunnen en musea zouden kunnen bezoeken. De wet die voor dat zogenoemde toegangstesten nodig is, is nog niet door de Eerste Kamer. Dat zal waarschijnlijk nog enige weken duren

Meer uit Gezond

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

4 uur geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

6 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

1 dag geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden