Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafzaak tegen twee complotdenkers volgende maand

Strafzaak tegen twee complotdenkers volgende maand

DEN HAAG (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee complotdenkers Wouter Raatgever (54) en Joost Knevel (44) begint op 10 juni. De rechtbank in Den Haag trekt er twee dagen voor uit. Op de tweede zittingsdag op 16 juni worden de strafeisen verwacht. Dit bleek woensdag tijdens de laatste inleidende zitting waar beide verdachten niet verschenen.

Knevel en Raatgever worden verdacht van opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.

Eind deze maand verwacht de officier van justitie het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar beide verdachten zijn onderzocht. Het PBC zou in de zaak van Knevel het herhalingsgevaar groot achten, heeft hij zelf aan zijn advocaat Peter Plasman verteld. Het PBC adviseert een behandeling.

Herhalingsgevaar

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en misbruikt is door Van Dissel en de huisarts. Zijn ongefundeerde verhaal werd omarmd en verder verspreid in video's op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ook Knevel aan meewerkte. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar de begraafplaats van Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen.

Knevel werd in augustus vorig jaar opgepakt in Spanje en overgeleverd aan Nederland. Plasman deed woensdag een vergeefs verzoek het voorarrest van Knevel te schorsen. De raadsman zei dat zijn cliënt zich graag bij zijn vrouw en kinderen in Spanje zou willen voorbereiden op de strafzaak. Plasman: "De overtuiging van mijn cliënt over wat hem is overkomen zal blijven. Hij zegt: ‘Ik heb op grond hiervan verkeerde dingen gedaan en ik doe dit niet meer’."

De rechter concludeert dat deskundigen het herhalingsgevaar groot achten en wil de rapporten daarover van de deskundigen afwachten. De rechtbank besloot daarom dat Knevel tot zijn strafproces in de cel blijft.

Meer uit Binnenland

Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

25 minuten geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

53 minuten geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

1 uur geleden
Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.

1 uur geleden
Proef met preventief fouilleren in centrum Heerlen om wapenbezit

HEERLEN (ANP) - De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. De proef gaat dinsdag in. Daartoe is een deel van het stadshart aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Roel Wever wil op die manier aan de weet komen of de signalen kloppen over toenemend wapenbezit. Met name messen worden steeds vaker gevonden. De gemeente gaat de resultaten van de fouilleringen samen met justitie en politie bekijken.

2 uur geleden
OM: verdachte schietpartijen Rotterdam woensdag voorgeleid

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de schietpartijen in Rotterdam wordt op woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam. De verdachte, de 32-jarige Fouad L., zit sinds donderdag vast.

3 uur geleden
Dordrecht zet aangifte tegen 'lek' van Chemours-schikking door

DORDRECHT (ANP) - De gemeenteraad van Dordrecht ziet "geen enkele reden" om iets te doen aan de aangifte die is gedaan tegen Ruben Schilt, tot voor kort commissielid van de PvdA. Schilt schond de geheimhoudingsplicht door de notulen van een besloten raadsvergadering over een schikkingsvoorstel in de zaak-Chemours door te sturen naar het tv-programma Zembla. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht deed daarvan aangifte.

4 uur geleden