Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafzaak tegen Jos B. verder met kledingsporen Nicky Verstappen

Strafzaak tegen Jos B. verder met kledingsporen Nicky Verstappen

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht hervat dinsdag het bespreken van het dossier over het ontvoeren, misbruiken en het doden van de 11-jarige Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in 1998, waarvoor de 57-jarige Jos B. terechtstaat. Op de tweede zittingsdag behandelt de rechtbank de sporen op de kleding van het slachtoffer. Aansluitend houdt het Openbaar Ministerie een 3D-presentatie over het onderzoek naar de onderbroek van het slachtoffer, waarin onder meer DNA is aangetroffen van B.

Maandag op de eerste zittingsdag doorbrak B. na lange tijd het stilzwijgen met een vooraf opgenomen video waarin hij verklaarde dat Nicky Verstappen al overleden was toen hij hem aantrof. "Ik heb gezocht naar ademhaling, of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was overleden", zei B. op de video. Hij alarmeerde niet de politie, omdat hij met zijn zedenverleden bang was dat de politie hem niet zou geloven. "Ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen."

Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Verklaringen van deskundigen over de mogelijke doodsoorzaak lopen uiteen, in totaal zijn er acht doodsoorzaken geopperd. Ook het tijdstip van overlijden was achteraf niet precies vast te stellen. Er zijn geen sporen van sperma aangetroffen bij het slachtoffer, maar het OM ziet toch aanwijzingen voor seksueel misbruik.

Naar verwachting beroept B. zich op de tweede zittingsdag opnieuw op zijn zwijgrecht, op aandringen van zijn advocaat Gerald Roethof. "Als mijn cliënt dingen verkeerd formuleert, kan dat voor hem op een nachtmerrie uitlopen. Het is mijn taak hem daartegen te beschermen", zei Roethof.

De strafzaak neemt in totaal zeven zittingsdagen in beslag. Na het bespreken van het dossier gaat de zaak op 7 oktober verder. Dan lichten deskundigen van het Pieter Baan Centrum het psychisch onderzoek van B. toe en krijgen de nabestaanden het woord. De officier van justitie zet op donderdag 8 oktober alle feiten en bewijzen op een rij in het requisitoir en zal dan ook de strafeis aan de rechtbank voorleggen. Op dinsdag 12 oktober houdt advocaat Roethof zijn pleidooi. De laatste zittingsdag is op 16 oktober. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak is.

Meer uit Binnenland

Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

25 minuten geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

1 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

2 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

6 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

7 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

7 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

12 uur geleden