
Strafzaak over ontvoering 15-jarige jongen in Amsterdam begint
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam begint dinsdag met de meerdaagse strafzaak over de ontvoering van een 15-jarige jongen, die op straat in Amsterdam een bestelbus werd ingesleurd en meegenomen. Ongeveer drie kwartier later wisten agenten hem op de snelweg naar Utrecht te bevrijden.
Op 10 januari vorig jaar kreeg de politie rond 08.40 uur een melding dat een jongen door meerdere mensen in een wit busje werd geduwd in de Tweede Jan Steenstraat, in de Amsterdamse wijk De Pijp. De bestemming was volgens de politie een afgehuurd vakantiehuisje in Langbroek in de provincie Utrecht. De politie lokaliseerde de bestelbus op de A27, ter hoogte van Groenekan. Bij de aanhouding op de snelweg loste de politie waarschuwingsschoten. De jongen zat vastgebonden en geblinddoekt in de bus en werd bevrijd. Hij was lichamelijk ongedeerd.
De drie mannen die bij hem in de bus zaten, werden meteen aangehouden op verdenking van ontvoering. In maart werden nog vier arrestaties verricht. De zeven verdachten, vijf mannen en twee vrouwen, worden beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering. Justitie denkt dat een geëscaleerd conflict mogelijk de reden was voor een aantal mensen om hem te ontvoeren. Het conflict ontstond na een gewapende overval in een woning aan het Minervaplein in Amsterdam-Zuid, waarbij op 18 december 2022 een bedrag van 200.000 euro is buitgemaakt.
De rechtbank trekt minimaal vier dagen uit voor de behandeling van de strafzaak. De eerste zittingsdag staat in het teken van het bespreken van de feiten en er is tijd ingeruimd voor spreekrecht door het slachtoffer. Donderdag zet het Openbaar Ministerie de bewijzen uiteen en volgen de strafeisen. De zaak gaat over drie weken, op 5 en 6 maart, verder met de pleidooien van de verdediging en de reactie van het OM daarop. De rechtbank doet op 13 mei uitspraak.
Meer uit Binnenland
BIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
17 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
30 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
49 minuten geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een reeks wijzigingen in de officiële omschrijving van beschermde Natura 2000-gebieden blijft definitief staan. Diverse veehouders hebben jaren geprocedeerd tegen de aanpassingen, onder meer omdat ze vrezen voor strengere stikstofregels, doordat op diverse plekken habitattypen zijn toegevoegd die gevoelig zijn voor te hoge stikstofconcentraties. De Raad van State vindt hun bezwaren ongegrond. Daarmee zijn diverse rechtszaken ten einde gekomen.
1 uur geleden