
Strafzaak ex-advocaat Inez Weski op eerste openbare rechtszitting
ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam houdt dinsdag een eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Inez Weski, voormalig strafadvocaat. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan de criminele organisatie van haar toenmalige cliënt Ridouan Taghi, die zich toelegt op internationale drugshandel en witwassen.
Weski zal niet bij de zitting aanwezig zijn. "Het is een regiezitting en de belasting voor haar moet zo min mogelijk zijn", zegt advocaat Geert-Jan Knoops, die haar samen met zijn vrouw Carry bijstaat. "Bij de inhoudelijke zittingen zal dat anders zijn."
Weski (69) zou berichten tussen Taghi en leden van zijn organisatie - zijn oudste zoon en nog een familielid - hebben doorgegeven. Dat zou ze echter - volgens gekraakte cryptoberichten - niet helemaal naar wens van de familie hebben gedaan. Daarom is een neef en tevens advocaat van Taghi ingevlogen. Hij zou in 2021 maandenlang berichten van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben doorgespeeld naar de organisatie, en is daarvoor begin 2023 veroordeeld tot 5,5 jaar cel.
Arrestatie
Tijdens de rechtszaak tegen Youssef kwam ook Weski's naam naar voren als mogelijke boodschapper. Ze ontkende dit met klem.
In april 2023 werd Weski opgepakt. Het nieuws sloeg in als een bom. Weski was tientallen jaren advocaat en genoot een aanzienlijke reputatie.
Boek
De rechtbank was toen nog bezig met de strafzaak Marengo. Taghi is inmiddels veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer het geven van een reeks moordopdrachten. Zijn zaak loopt momenteel in hoger beroep. Nadat Weski hem als cliënt door haar eigen strafrechtelijke problemen moest laten vallen, volgden nieuwe advocaten elkaar in rap tempo op.
Weski zat 41 dagen in voorarrest. Na een jaar volledige radiostilte publiceerde zij het boek Het geluid van de stilte, over haar ervaringen als verdachte.
Geheimhoudingsplicht
Over de inhoud van de verdenkingen heeft zij tot dusver gezwegen, ook in het boek. Zij acht zich volledig gebonden aan haar geheimhoudingsplicht en doet geen enkele mededeling over contacten met haar clientèle. Dit zal naar verwachting ook een centraal thema in haar verdediging zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
2 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
21 minuten geledenDENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.
41 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Loterij, het moederbedrijf van onder meer de Staatsloterij, Lotto en Toto, blijft in overheidshanden. Dat schrijft staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën) aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden tot privatisering in kaart gebracht, maar het kabinet wil het bedrijf toch als staatsdeelneming behouden.
1 uur geleden