Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafrechtelijk onderzoek naar aangifte tegen Andrew Cuomo

Strafrechtelijk onderzoek naar aangifte tegen Andrew Cuomo

ALBANY (ANP/BLOOMBERG) - De aangifte die is ingediend tegen gouverneur Andrew Cuomo van New York zal "zeer uitgebreid" onderzocht worden. Cuomo wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en een van hen heeft onlangs officieel een aanklacht ingediend. "We zijn in de beginfases van dit onderzoek", zei sheriff Craig Apple van Albany County, waar de aangifte is gedaan en waar ook de ambtswoning van de gouverneur staat.

De sheriff zei zaterdag het strafrechtelijk onderzoek niet te zullen overhaasten of vertragen vanwege de belangrijke functie van de verdachte. "We behandelen slachtoffers hetzelfde. We onderzoeken hetzelfde." Alleen zijn hier meer ogen op gericht, aldus Apple. Waar precies aangifte van is gedaan, is niet bekendgemaakt. Wel zei Apple dat het "seksueel van aard" was. De vrouw is de voormalige naaste medewerker van Cuomo.

Eerder deze week kwam na vijf maanden onderzoek de openbaar aanklager van New York met een lijvig rapport over het wangedrag van Cuomo. Volgens procureur-generaal Letitia James zijn zeker elf vrouwen seksueel lastiggevallen door Cuomo. Omdat het een civiel onderzoek betrof, was strafvervolging op basis daarvan niet mogelijk.

Betast

Ook de vrouw die nu aangifte heeft gedaan, had haar verhaal bij James gedaan en gezegd dat Cuomo een keer haar borst heeft betast. Het voorval zou in Cuomo's ambtswoning hebben plaatsgevonden en is de ernstigste van de beschuldigingen van seksuele intimidatie waarmee hij wordt geconfronteerd.

De naam van de vrouw, die in het rapport alleen als "executive assistant #1" wordt aangeduid, werd zondag bekend: Brittany Commisso. In een interview met CBS News en de Albany Times-Union dat maandagochtend wordt uitgezonden, zegt Commisso dat ze aangifte heeft gedaan om Cuomo verantwoordelijk te houden voor zijn acties. "Wat hij me aandeed was een misdaad", zei ze in een fragment dat door CBS werd vrijgegeven. "Hij heeft de wet overtreden."

De gouverneur verzet zich tegen wijdverbreide oproepen om af te treden, onder meer van de Amerikaanse president Joe Biden, en staat een afzettingsprocedure ('impeachment') te wachten in het parlement van de staat New York.

Meer uit Buitenland

Omstreden conservatieve bijeenkomst in Brussel gaat toch door

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De tweede en laatste dag van een bijeenkomst van rechtse politici in Brussel mag alsnog doorgaan. Dinsdag zei de burgemeester dat de bijeenkomst verboden werd en greep de politie in, maar de Belgische Raad van State oordeelde dat daar te weinig reden voor was.

1 uur geleden
Vliegverkeer Dubai ontregeld door noodweer, minstens één dode

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het vliegverkeer naar Dubai is nog steeds ernstig ontregeld door de hevige regenval van dinsdag. Vluchten moeten worden geschrapt of omgeleid. De luchthaven raadt reizigers af te vliegen, tenzij het "absoluut noodzakelijk" is. De stortregens hebben tot dusver aan ten minste één persoon het leven gekost.

1 uur geleden
Veiligheidsraad stemt donderdag over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over de aanvraag van de Palestijnen om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AFP op basis van diplomatieke bronnen.

5 uur geleden
Roerig buitenland overschaduwt opnieuw 'economische' EU-top

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen buigen zich op een EU-top in Brussel over de versterking van de concurrentiepositie van Europa. Maar ze ontkomen er niet aan om ook opnieuw buitenlandse brandhaarden te bespreken.

6 uur geleden
VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

8 uur geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

11 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

13 uur geleden