Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafproces over neerhalen vlucht MH17 verder op 22 juni

Strafproces over neerhalen vlucht MH17 verder op 22 juni

SCHIPHOL (ANP) - Het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17 gaat maandag 22 juni verder. Het Openbaar Ministerie rondde woensdag de toelichting op het opsporingsonderzoek af en gaf aan nagenoeg klaar te zijn voor inhoudelijke behandeling van de zaak.

Over anderhalve week zijn de advocaten van verdachte Oleg Poelatov aan de beurt om het woord te voeren, onder meer om hun onderzoekswensen kenbaar te maken. Zij gaven begin deze week al aan nog lang niet klaar te zijn met de voorbereidingen. De coronacrisis gooide roet in het eten, de advocaten konden hun cliënt bijvoorbeeld niet bezoeken in Rusland om de zaak te bespreken. Ook zeiden de advocaten eerder al "een gigantische" kennisachterstand te hebben in het dossier. Het OM doet al sinds de vliegramp - bijna zes jaar geleden - onderzoek. Het dossier omvat nu al meer 36.000 pagina's. De advocaten zijn pas een aantal maanden bezig met de verdediging.

Begin juli beslist de rechtbank over de verzoeken van beide kanten. Dan wordt waarschijnlijk meer duidelijk over hoe de zaak de komende maanden eruit zal gaan zien.

Alleen de Rus Poelatov heeft een advocatenteam naar Nederland gestuurd om namens hem het woord te voeren in dit monsterproces. De andere drie verdachten hebben niets laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko.

De Boeing 777 werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 door een BUK-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Het onderzoek naar mogelijk meer verdachten loopt nog altijd, liet het OM woensdag weten. Dat wordt gedaan door het internationale onderzoeksteam JIT. Wie de raket heeft afgevuurd is bijvoorbeeld nog altijd niet duidelijk. Ook de bemanning van het transport van de raket is niet bekend.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

32 minuten geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

9 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

14 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

14 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

15 uur geleden