Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafproces over doodschieten Bas van Wijk begint

Strafproces over doodschieten Bas van Wijk begint

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank In Amsterdam begint maandag aan het strafproces tegen de 20-jarige Samir El Y., die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex.

Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van moord dan wel doodslag, afpersing en wapenhandel. Op de tenlastelegging staat dat El Y. afgelopen zomer negen wapens zou hebben verhandeld. Daarnaast wordt hij verdacht van bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten, schoot hij volgens het OM een kogel naar het water en richting een ballon.

Tijdens het onderzoek zijn veertig getuigen gehoord over de schietpartij. Vrienden van het slachtoffer uit Badhoevedorp zullen tijdens de rechtszaak niet bij naam worden genoemd, om hun anonimiteit te waarborgen. Als getuigen voelen ze zich bedreigd door de verdachte en daarom worden ze tijdens de zittingen met nummers aangeduid.

El Y. werd eind vorig jaar opgenomen in een jongerenkliniek voor onderzoek naar zijn psyche. Daar is hij acht weken lang geobserveerd.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. Donderdag is de tweede zittingsdag.

Meer uit Binnenland

Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdag rond 16.30 uur honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

34 minuten geleden
Sywert van Lienden wint kort geding over geld voor advocaat

AMSTERDAM (ANP) - Sywert van Lienden heeft het kort geding gewonnen tegen Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) om een geldbedrag dat hij nodig heeft om een advocaat te kunnen betalen in de mondkapjesaffaire. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro waar volgens de rechter onterecht beslag op is gelegd en dat bedoeld is voor rechtsbijstand.

49 minuten geleden
Pro-Palestijns protest op campus TU Delft

DELFT (ANP) - Enkele tientallen mensen demonstreren dinsdag op het terrein van de TU Delft tegen het Israƫlische optreden in de Gazastrook. Volgens de universiteit gaat om 35 tot 40 mensen en hebben ze toegezegd dat ze aan het einde van de middag vertrekken. Tot die tijd mogen ze er blijven.

1 uur geleden
Prinses Amalia stopt per 2025 met terugstorten onkostenvergoeding

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia wil per 1 januari weer een onkostenvergoeding ontvangen. Vanwege "voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van uw functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf" heeft Amalia aangegeven per 1 januari te willen stoppen met het terugstorten van deze vergoeding, schrijft demissionair premier Mark Rutte aan de prinses. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een afschrift van die brief gekregen.

1 uur geleden
Tientallen docenten UvA demonstreren om studenten te steunen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) demonstreren dinsdagmiddag bij de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder meer uit solidariteit met de pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

1 uur geleden
Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

2 uur geleden
Man die in vuilniswagen Arnhem terechtkwam is overleden

ARNHEM (ANP) - De man die dinsdagochtend in een vuilniswagen in Arnhem terechtkwam is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.

2 uur geleden