Strafproces moorden Enschede verder met strafeisen medeverdachten
ALMELO (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het strafproces rond de viervoudige moord in een growshop in Enschede krijgen de drie medeverdachten hun strafeisen te horen. De verdachten zijn twee mannen uit St. Willebrord (Noord-Brabant) en een vrouw uit Breda. Ze worden verdacht van medeplichtigheid. Na het requisitoir van de officieren van justitie houden hun advocaten hun pleidooien.
Arie van D. (73) en zijn zoon Dennis (33) uit St. Willebrord zaten sinds 22 januari vorig jaar tot medio april dit jaar vast. Ze zouden voor de viervoudige moord op 13 november 2018 de wapens hebben geleverd of daarin hebben bemiddeld. Tot nu toe hebben ze bijzonder weinig verklaard tegenover de rechtbank in Almelo. Ze verwijzen slechts naar de verklaringen die ze eerder bij de politie hebben afgelegd.
Zizi W. (30) uit Breda, een goede vriendin van Dennis, werd op 29 januari 2019 opgepakt. Zij wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de aanschaf van de gebruikte vuurwapens door de hoofdverdachten in contact te brengen met de vermeende wapenhandelaren Van D. Ook zij kwam in april vrij, omdat de rechtbank vond dat er niet genoeg bewijzen waren voor de stelling dat de drie medeverdachten op de hoogte waren van het moordplan van het uit Servië afkomstige trio.
W. woont de meerdaagse rechtszaak in Almelo niet bij. Daartoe is ze volgens haar advocaat niet in staat, omdat ze ziek is en in een scootmobiel zit. Ze zou bang zijn voor besmetting met het coronavirus in de rechtbank in Almelo. Daarnaast zouden ‘veiligheidsaspecten’ een rol spelen.
Tegen de hoofdverdachten Camil A. (59) en zijn zonen Dejan A. (33) en Denis A. (32) eiste justitie vrijdag driemaal een levenslange gevangenisstraf, in lijn met de wens van de nabestaanden.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren maandagochtend de ingang van een gebouw van de Universiteit Utrecht (UU), bevestigt een woordvoerster van de universiteit na berichtgeving van RTV Utrecht. Het gaat om het bestuursgebouw aan de Heidelberglaan bij Utrecht Science Park. De UU heeft mensen die in het gebouw werken geadviseerd om thuis te werken.
4 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Bij spoorwegovergangen zijn sinds februari 6395 bekeuringen gegeven voor het negeren van het rode licht, meldt spoorbeheerder ProRail. In februari ging de eerste flitspaal aan bij een overgang in het Utrechtse Bunnik, daarna volgden nog tien camera's, vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Maandag gaat de twaalfde flitscamera aan. Die is geplaatst bij een spoorwegovergang in Baarn.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.
4 uur geledenHACHENBURG (ANP) - De Duitse politie heeft zaterdagavond in deelstaat Rijnland-Palts een inval gedaan bij een vechtsportevenement, georganiseerd door de neonazistische partij Der Dritte Weg (De Derde Weg). Daarbij waren volgens de politie ook Nederlanders en minderjarigen aanwezig.
12 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Honderden mensen zijn zondagavond bijeen in het centrum van Amstelveen om hun solidariteit te tonen met Israël. De bijeenkomst is georganiseerd omdat het maandag een jaar geleden is dat Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israël. Bij de aanval vielen zo'n 1200 doden, 250 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook.
13 uur geledenCHARKIV (ANP) - De eerste Nederlandse F16's zijn aangekomen in Oekraïne, kan defensieminister Ruben Brekelmans inmiddels bevestigen. Tegen het ANP zegt hij bovendien dat ze al zijn ingezet. Voor de zomer zei Brekelmans al dat de straaljagers snel naar Oekraïne zouden gaan, maar lange tijd kon het ministerie van Defensie er nog geen verdere uitspraken over doen.
14 uur geledenCHARKIV (ANP) - Nederland gaat samen met Oekraïne drones ontwikkelen en produceren. Dat meldt het ministerie van Defensie, na een bezoek van defensieminister Ruben Brekelmans aan Oekraïne. In totaal wordt er 400 miljoen euro uitgetrokken om de drones te ontwerpen en onderdelen te fabriceren. Ongeveer de helft daarvan komt terecht bij Nederlandse bedrijven en instellingen.
15 uur geleden