Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafproces MH17 gaat vrijdag verder

Strafproces MH17 gaat vrijdag verder

SCHIPHOL (ANP) - Het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17 gaat vrijdagochtend verder. Dan krijgt het Openbaar Ministerie de kans om te reageren op de lange lijst met onderzoekswensen die de advocaten van verdachte Oleg Poelatov maandag en dinsdag hebben gedaan. Waarschijnlijk hakt de rechtbank volgende week vrijdag een knoop door over alle verzoeken van zowel het OM als de verdediging.

De advocaten van Poelatov willen onder meer dat er meer onderzoek wordt gedaan naar mogelijke andere oorzaken voor het neerstorten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, 17 juli 2014. Volgens het internationale onderzoeksteam JIT staat "onomstotelijk" vast dat het toestel met een BUK-raket uit de lucht is geschoten boven het oosten van Oekraïne. Daar was op dat moment een gewapend conflict aan de gang. Het gebied waar volgens het JIT de raket is afgevuurd was op dat moment in handen van pro-Russische separatisten.

Volgens de advocaten van de Rus is er het nodige aan te merken op het onderzoek van het JIT. Volgens hen moet er ook rekening mee worden gehouden dat de BUK is afgeschoten door het Oekraïense leger. Ook zijn er meerdere getuigen die zeggen gevechtsvliegtuigen te hebben gezien bij MH17, aldus de raadslieden.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, om het leven. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Vier mannen - drie Russen een Oekraïner - staan terecht. Alleen Poelatov laat zich vertegenwoordigen door een advocatenteam, de anderen hebben niets van zich laten horen.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

2 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

3 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

7 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

7 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

7 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

8 uur geleden