Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafproces in miljardenzwendel rond Duits Wirecard gaat beginnen

Strafproces in miljardenzwendel rond Duits Wirecard gaat beginnen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Bijna tweeënhalf jaar na de ondergang van het Duitse fintechnedrijf Wirecard begint komende week het strafproces tegen de voormalig topman Markus Braun. Het openbaar ministerie beschuldigt de Oostenrijkse manager en twee medeverdachten, voormalig Wirecard-leidinggevenden, ervan banken en kredietverstrekkers in totaal 3,1 miljard euro te hebben ontfutseld met behulp van vervalste balansen.

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal. Het betalingsbedrijf erkende in 2020 dat bijna 2 miljard euro aan bezittingen op zijn balans waarschijnlijk niet bestonden. Drie dagen later was het financiële concern failliet. Bepaalde opbrengsten van de handel met derden zouden zijn geboekt op geblokkeerde rekeningen in Zuidoost-Azië. Dat geld is nog steeds zoek. Braun betoogt dat het geld op de geblokkeerde rekeningen wel bestond, maar is verduisterd. Hij beschuldigt zijn medeverdachte, de voormalige directeur in Dubai.

Ondanks dat er al eerder aanwijzingen waren dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel accountants als toezichthouders niet of nauwelijks. Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat in regeringskringen ook al veel eerder kennis was van de problemen binnen het bedrijf. De kwestie leidde ook tot een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de schandalen. Vooral omdat de regering het bedrijf ook actief promootte tijdens handelsreizen naar het buitenland. Onder anderen oud-bondskanselier Angela Merkel en haar opvolger Olaf Scholz, die eerder minister van Financiën was, moesten zich verantwoorden.

Fraude, marktmanipulatie en verduistering

Braun wordt verdacht van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Via zijn advocaten verwerpt Braun de beschuldigingen, valt in een recente verklaring te lezen. Hij beschuldigt de opsporingsambtenaren indirect van een gebrek aan zorgvuldigheid. De voormalige directeur van de divisie in Dubai, die volgens hem de kwade genius is, is daarbij de kroongetuige van het Duitse openbaar ministerie.

De bewijsvoering zal omvangrijk en ingewikkeld zijn. Tot 2024 staan honderd procesdagen gepland. Het proces vindt plaats in een bunkerachtige ondergrondse rechtszaal naast de gevangenis van München-Stadelheim.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

10 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

10 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

11 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

12 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

13 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

14 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

14 uur geleden