Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafhof begint onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

Strafhof begint onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint officieel met een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne tijdens de recente Russische invasie. Aanklager Karim Khan laat woensdagavond in een verklaring weten dat 39 landen daartoe hadden verzocht. Het Strafhof is direct begonnen met het inzamelen van bewijsmateriaal van mogelijke oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid.

Khan had eerder al vooronderzoek gedaan naar mogelijke misdaden op de Krim en in de Donbas-regio tussen november 2013 en februari 2014. Hij zoekt nu namens het Strafhof ook uit of het Russische leger tijdens de invasie in Oekraïne oorlogsmisdaden begaat.

Oekraïne is zelf geen lid van het ICC, maar heeft toestemming gegeven voor de onderzoeken. Ook Rusland is geen lid van het ICC en sprak zich eerder uit tegen het vooronderzoek van het Strafhof over de mogelijke oorlogsmisdaden in 2013 en 2014.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, was één van de voorstanders van een onderzoek door het Strafhof. Zij noemde dat "dringend nodig" vanwege de "barbaarse daden van Rusland". Het regime van president Vladimir Poetin moet wat haar betreft verantwoordelijk worden gehouden.

Meer uit Buitenland

Hamas: delegatie verlaat Caïro na einde gesprekken over bestand

CAÏRO (ANP/AFP) - De onderhandelaars van de Palestijnse beweging Hamas vertrekken deze zondag nog uit Caïro, nu de gesprekken over een wapenstilstand in de Egyptische hoofdstad zijn geëindigd. Dat zei een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP.

19 minuten geleden
Nieuwszender Al Jazeera op zwart in Israël

JERUZALEM (ANP) - Al Jazeera is uit de lucht gehaald in Israël. Na de beslissing van de regering om de activiteiten van de Qatarese nieuwszender te verbieden, is de zender nu op zwart gegaan.

1 uur geleden
Xi gearriveerd in Parijs voor staatsbezoek en begin Europese tour

PARIJS (ANP/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is in de Franse hoofdstad Parijs aangekomen voor een staatsbezoek, melden Chinese staatsmedia. Hij heeft er maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

1 uur geleden
Grenspost Gaza gesloten na raketaanval Hamas

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom gesloten na een raketaanval in de buurt. Hamas heeft de aanval opgeëist en zegt dat die gericht was op een Israëlische legerbasis. Er zijn meerdere Israëlische gewonden.

2 uur geleden
Al Jazeera hekelt verbod Israël, spreekt over politiek besluit

TEL AVIV (ANP/RTR) - Al Jazeera heeft verontwaardigd gereageerd op het Israëlische besluit om de activiteiten van de nieuwszender in het land te verbieden. "De achtergrond van dit besluit is niet professioneel of journalistiek, maar politiek", zei redactiechef Waleed Omari voor Israël en de Palestijnse gebieden tegen persbureau Reuters. Hij zei dat juridische stappen worden voorbereid.

2 uur geleden
Verdachte aanval Duitse Europarlementariër meldt zich bij politie

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse tiener heeft zichzelf aangegeven na de mishandeling van een Europarlementariër. De politie meldt dat de verdachte een 17-jarige jongen is. Zijn verklaring wordt onderzocht.

4 uur geleden
Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. De maatregel gaat per direct van kracht, laat minister van Communicatie Shlomo Karhi weten op X.

5 uur geleden