Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Straffen voor Syriëgangers hoger door meerdere aanklachten

Straffen voor Syriëgangers hoger door meerdere aanklachten

DEN HAAG (ANP) - Straffen tegen teruggekeerde Syriëgangers kunnen hoger uitvallen als openbaar aanklagers in EU-landen erin slagen teruggekeerde IS-strijders voor meerdere aanklachten veroordeeld te krijgen. Door meerdere beschuldigingen samen te voegen kan een terroristische strijder niet alleen worden veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar ook voor oorlogsmisdrijven.

Dat staat in een rapport van Eurojust in Den Haag, dat zaterdag wordt gepresenteerd in het kader van de vijfde jaarlijkse EU-dag tegen straffeloosheid. Vanwege coronamaatregelen organiseert Eurojust dit jaar geen congres in Den Haag. In plaats daarvan zet de Europese organisatie voor justitiële samenwerking alle presentaties online op het YouTube-kanaal van Eurojust.

In meer dan twintig zaken in vijf EU-landen zijn vonnissen uitgesproken of zijn er onderzoeken en processen gaande waarbij terroristische strijders worden beschuldigd van oorlogsmisdrijven in plaats van alleen terroristische misdrijven. De hogere straffen waar dit toe leidt doen volgens Matevz Pezdirc van het Genocide Network, dat is ondergebracht bij Eurojust in Den Haag, meer recht aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Eurojust verleent bij internationale misdrijven ondersteuning aan de openbaar aanklagers in de lidstaten.

Een bekende zaak in Nederland is die van Syriëganger Oussama A. uit Utrecht, die vorig jaar juli werd veroordeeld. A. had lachend geposeerd op een foto naast een door IS geëxecuteerde man die aan een kruis was gehangen. De rechtbank in Den Haag erkende dit als een oorlogsmisdrijf en telde 2,5 jaar bij de straf op, waardoor die uitkwam op 7,5 jaar. Door de foto te verspreiden had A. de persoonlijke waardigheid van het slachtoffer aangetast. Het was de eerste keer dat een jihadist in Nederland hiervoor is berecht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Dode en 9 gewonden bij aanrijding busje en auto bij Medemblik

MEDEMBLIK (ANP) - Door een aanrijding tussen een auto en een busje op de N240 tussen Medemblik en Wieringerwerf in Noord-Holland is een dode gevallen. Negen mensen raakten gewond.

39 minuten geleden
'Vaker droogte in het binnenland'

DE BILT (ANP) - Droge zomers zoals die in 2018 komen nu vaker voor dan rond 1950. De kans op droogte in het binnenland is groter dan aan de kust. Dit is het gevolg van klimaatverandering, melden het KNMI en de Universiteit van Utrecht op basis van onderzoek.

1 uur geleden
Grote brand op een boerderij in Genderen in Brabant

GENDEREN (ANP) - In het Brabantse Genderen heeft dinsdagochtend een grote brand gewoed in een schuur van een boerderij. De brand sloeg over naar de naastgelegen woning, meldt de brandweer. Het is niet bekend hoe groot de schade is. Niemand raakte gewond.

2 uur geleden
Slachthuizen moeten met plannen komen tegen corona

DEN HAAG (ANP) - Vleesverwerkers moeten dinsdag met plannen komen om hun personeel beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, anders stopt de verplichte controle op hun werk door de NVWA en moeten zij dicht. Een ultimatum dat landbouwminister Carola Schouten heeft gesteld, loopt dinsdagavond af.

3 uur geleden
Hoge Raad oordeelt over veroordeling moord Koen Everink

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad oordeelt dinsdag of de veroordeling van ex-tenniscoach Mark de J. voor de moord op Koen Everink gehandhaafd blijft en daarmee onherroepelijk is.

3 uur geleden
Verdachten van moord in Den Hoorn voor de rechter

DEN HAAG (ANP) - De twee mannen en een vrouw die worden verdacht van de ernstige mishandeling en het doden van de 59-jarige Wil Vogelaar in zijn woning in Den Hoorn verschijnen deze week voor de rechtbank in Den Haag. De rechtbank begint dinsdag aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak die drie dagen in beslag neemt.

3 uur geleden
Boa's protesteren tegen geweld

UTRECHT (ANP) - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) voeren dinsdag om 12.00 uur in een aantal steden actie tegen het geweld waarmee ze te maken krijgen. Aanleiding is de mishandeling van collega's in IJmuiden op Hemelvaartsdag.

3 uur geleden