Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Straffen geëist voor vervalsen paspoorten voor zware criminelen

Straffen geëist voor vervalsen paspoorten voor zware criminelen

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 50-jarige vrouw voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. Tegen een medeverdachte, die de schakel zou zijn geweest tussen de vrouw en de onderwereld, eiste het OM twee jaar cel.

De vrouw, Mildred van D., was ambtenaar bij de gemeente Den Haag, waar de paspoorten werden uitgegeven. Medeverdachte Faysal N. was haar contactpersoon. Hij zorgde onder meer voor de betaling voor de corrupte diensten van Van D. Zij heeft bekend dat zij 1000 euro per vervalst paspoort ontving. N. ontkent en beroept zich op zijn zwijgrecht.

In totaal gaat het om 19 vervalsingen, zegt het OM. De paspoorten werden uitgegeven in de periode 2012-2014. Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden valse paspoorten aangetroffen die zijn te herleiden naar de Haagse ambtenaar toen zij werden gearresteerd. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere, Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

Internationale drugshandel

N. is een broer van Mohamed Nyabi, die op nationale opsporingslijst staat en wordt gezocht in verband met internationale drugshandel en een gewelddadige ontvoering in Duitsland. Nyabi zou tot het netwerk hebben behoord van de in 2014 in Spanje geliquideerde Samir Bouyakhrichan. De vervalste paspoorten zouden onder meer voor leden van diens criminele netwerk bestemd zijn geweest. N. zit momenteel in voorarrest in verband met een andere zaak.

Tegen Van D. eiste de officier van justitie ook een geldboete van 19.000 euro - het totaalbedrag dat zij met de praktijken verdiend zou hebben. Daarnaast wil de officier dat de vrouw vier jaar lang geen gemeenteambtenaar meer mag zijn. Van D. werkte sinds 2003 bij de gemeente Den Haag en werd in 2020 ontslagen.

Kwetsbare positie

In de onderbouwing van de strafeisen hekelde de officier het gemak waarmee de paspoorten vervalst en uitgegeven konden worden. "Niet minder dan verbijsterend", aldus de aanklager. Hij vond dat Van D. eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf verdiende, omdat zij eraan heeft meegewerkt dat zware criminelen "langdurig onder de radar konden blijven". De aanklager had niettemin oog voor de kwetsbare persoonlijke positie waarin Van D. verkeert. Ook haar bekentenis en het besef dat zij een grens was overgegaan woog de officier mee.

Het proces tegen de twee beklaagden gaat verder op 8 december met de pleidooien van hun advocaten.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijke schutter Bigidagoe aangehouden in Parijs

PARIJS (ANP) - Een 20-jarige Amsterdammer is woensdag op een vliegveld in Parijs aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident in Amsterdam afgelopen weekend. Bij de schietpartij in een partycentrum aan de Rhoneweg kwam zondag de 26-jarige Danzel Silos om het leven, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6.

7 minuten geleden
OM: minderjarige hielp tbs'er bij ontsnappen en steekpartij Soest

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist twintig maanden jeugddetentie tegen de toen 16-jarige jongen die tbs'er Kendrick M. tijdens zijn verlof vanuit de Pompekliniek in Nijmegen op 30 november 2022 hielp ontsnappen en daarna met hem naar de woning van Kendricks ex in Soest reed. Daar stak M. haar meerdere malen met een mes. De jongen is volgens het OM medeplichtig aan poging tot moord dan wel doodslag, zo bleek woensdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Utrecht.

11 minuten geleden
OM: moordverdachte De Vries niet onder druk, liep 'te pronken'

AMSTERDAM (ANP) - Justitie ziet nergens aanwijzingen dat vermeend 'moordmakelaar' Krystian M. bij de liquidatie van Peter R. de Vries in 2021 dermate onder druk stond van anderen, dat hij zich niet aan de moordplannen kon onttrekken. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp verwezen de aanklaagsters de korte verklaring die M. hierover onlangs aflegde woensdag naar het rijk der fabelen. Volgens hen blijkt uit het verzamelde bewijs juist dat de 28-jarige Pool trots was op zijn positie. "Hij liep ermee te pronken", aldus de officieren van justitie.

29 minuten geleden
VluchtelingenWerk vreest voor langere sluiting meldpunt Oekraïners

UTRECHT (ANP) - VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting van het belangrijkste aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, deze situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."

34 minuten geleden
Tata Steel 'herkent zorgen' over omstreden kooksfabriek

VELSEN (ANP) - Tata Steel Nederland "herkent" de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

42 minuten geleden
Dorpsraad na advies over Tata: we hebben moedige politici nodig

WIJK AAN ZEE (ANP) - Nu zijn moedige politici nodig om de gezondheid van omwonenden van Tata Steel centraal te stellen, zegt de Dorpsraad Wijk aan Zee na publicatie van een advies over gezondheid in de regio. "We roepen politici op om uit te gaan van de feiten en niet van de mooie praatjes van Tata", aldus Linda Valent.

52 minuten geleden
MOB: rechts kabinet kan problemen PAS-melders niet oplossen

DEN HAAG (ANP) - Het gaat een eventueel rechts kabinet "nooit lukken" om uiterlijk in de loop van 2025 het probleem van de PAS-melders die zonder natuurvergunning zitten op te lossen, denkt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. Hij reageert op een reeks uitspraken van de Raad van State in zaken die zijn organisatie had aangespannen. De hoogste bestuursrechter maakte woensdag duidelijk dat provincies op korte termijn niet altijd hoeven in te grijpen bij bedrijven die zonder natuurvergunning zitten.

54 minuten geleden