Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafeisen tot 30 maanden cel voor poging aanslag op Poolse super

Strafeisen tot 30 maanden cel voor poging aanslag op Poolse super

HAARLEM (ANP) - Twee Amsterdamse mannen van 20 en 18 jaar krijgen wat het Openbaar Ministerie betreft dertig maanden cel en twintig maanden jeugddetentie voor het plaatsen van een zwaar explosief bij een Poolse supermarkt in Beverwijk. Voor de rechtbank in Haarlem zei de officier van justitie maandag dat een ramp is voorkomen doordat een beveiliger het tweetal in de smiezen kreeg en de politie alarmeerde.

De twee mannen gaven in de rechtszaal na maanden van stilzwijgen toe op 28 juni vorig jaar een zogenoemde antipersoneelsmijn, twee jerrycans benzine en een accu te hebben geplaatst bij een Poolse supermarkt in Beverwijk. De bom bevatte 900 gram springstof en 650 kogels. De supermarkt was ook in december 2020 al tot tweemaal toe doelwit van een aanslag en was na een verbouwing net heropend. In de rechtszaal benadrukten beide verdachten echter dat hun was verteld dat het explosief niet werkend was en dat hun actie alleen bedoeld was om te intimideren.

De aanklaagster geloofde daar weinig van. Volgens haar moest de aanslag de eerdere - waarvoor later andere verdachten terechtstaan - overtreffen. Ze verwees onder meer naar de rapportage van een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Die verklaarde dat sprake is geweest van een werkende, zware mijn, die tot op grote afstand levensgevaarlijk letsel had kunnen veroorzaken. Ook benadrukte ze dat de twee acht maanden lang hun mond hebben gehouden tijdens politieverhoren. "Waarom zou je dat doen als je alleen maar hebt willen intimideren?"

Geld verdienen

Beide verdachten vertelden de rechtbank dat ze de klus hadden aangenomen om snel geld te verdienen en dat ze de man 250 euro zouden krijgen. "Achteraf natuurlijk oliedom", zei de 18-jarige Youssef K. "Maar achteraf is alles altijd anders." Net als medeverdachte Amir S. zat hij ten tijde van het incident in proeftijd vanwege een eerdere veroordeling.

Het OM sloot zich aan bij het advies van deskundigen om K. volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Van de twintig maanden jeugddetentie worden er wat de aanklaagster betreft zes voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast vroeg ze de rechtbank in lijn met de adviezen strenge voorwaarden op te leggen die K. daarna in het gareel moeten helpen houden, zoals een enkelband, een avondklok en het verplicht volgen van een opleiding.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

9 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

10 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

11 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

11 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

11 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

12 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

12 uur geleden