Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafeisen in proces over aanslagen van 2015 in Parijs

Strafeisen in proces over aanslagen van 2015 in Parijs

PARIJS (ANP) - Franse aanklagers komen met strafeisen tegen verdachten van de aanslagen in Parijs in 2015. Op 13 november in dat jaar werden 130 mensen gedood in concertzaal Bataclan, stadion Stade de France en diverse horecazaken. Het bloedbad is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

De belangrijkste verdachte is Salah Abdeslam, de enige nog levende aanslagpleger. In de rechtbank van Parijs werd Abdeslam ervan beschuldigd te zijn gevlucht nadat zijn bomvest niet werkte, maar de 32-jarige Fransman verklaarde zelf dat hij zich had bedacht. De verdachte werd in maart 2016 opgepakt in België.

De andere daders bliezen zichzelf op of werden gedood door de politie. Er staan negentien personen terecht omdat zij de aanslagplegers zouden hebben geholpen, bijvoorbeeld door wapens te leveren. Zes personen worden bij verstek berecht, onder wie vijf vooraanstaande IS-leden die vermoedelijk in Syrië zijn overleden.

Tegen Abdeslam wordt mogelijk levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating geëist, een straf die in Frankrijk zelden wordt opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij. De Parijse rechtbank komt op 29 juni met een uitspraak, bijna tien maanden na het begin van het megaproces.

Meer uit Buitenland

Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

26 minuten geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

58 minuten geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

3 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

5 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

6 uur geleden
Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

7 uur geleden
Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

8 uur geleden