Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

TINGEREN (ANP) - Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten. Voorzien zijn vrijdag de pleidooien van de advocaten van verdachte en nabestaanden, en de eis van de aanklager. De bedoeling is ook dat de twaalfkoppige jury een beslissing neemt over schuldig dan wel onschuldig. Gezien de overvolle agenda zou dit oordeel ook naar maandag verschoven kunnen worden.

T.'s raadsman Sven Mary zei maandag de beschuldiging van doodslag van de Belgische aanklager niet te zullen betwisten. Vrijdag zal hij proberen erger te voorkomen, want binnen het Belgische rechtssysteem kan tijdens de zitting een tenlastelegging nog gewijzigd en dus ook verzwaard worden, in moord bijvoorbeeld.

Volgens de aanklacht heeft T. op 26 augustus 2018 in Spa de 37-jarige politieman Amaulry Delrez doodgeschoten, toen hij en een collega hem, diens broer en een vriend sommeerden uit een taxi te stappen. De politie hield de taxi staande nadat het drietal in een café in Spa ruzie had gehad en iemand had gezien dat T. een pistool bij zich droeg.

De afgelopen dagen was het Hof vooral doende met het horen van tientallen getuigen en deskundigen. Maandag begon de procesweek met het voorlezen van de aanklacht en ondervroeg de voorzitter van het Hof de verdachte over diens jeugd, persoonlijkheid en herinnering aan het gebeurde. T. zei zich van het schieten op de agent niets meer te herinneren, hoewel hij van de gebeurtenissen voor en na dat schot nog bijna alles weet. Deskundigen betwijfelden voor het Hof of die herinnering zomaar verdwenen kan zijn. T. bekende wel dat hij verantwoordelijk is voor het ombrengen van de agent. "Dat ben ik. Hoe kan het anders gebeurd zijn", hield hij het Hof voor.

Meer uit Binnenland

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

5 minuten geleden
Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

IJMUIDEN (ANP) - Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid. De politie moest samen met handhavers van de gemeente en de Koninklijke Marechaussee ingrijpen.

2 uur geleden
BNNVARA verrast door contact Van Nieuwkerk en NPO-top

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA was "verrast" over het feit dat de NPO-top contact had met Matthijs van Nieuwkerk over de verklaring die hij had opgesteld naar aanleiding van het nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door (DWDD). De omroep kreeg zelf geen contact met de presentator, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover van de Volkskrant.

2 uur geleden
MORES krijgt ook meldingen over cultuur bij radioprogramma's NPO

HILVERSUM (ANP) - MORES heeft sinds het artikel over de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door (DWDD) niet alleen meldingen over vergelijkbare gevallen bij de tv maar ook bij radioprogramma's gekregen. Dat meldt Janke Dekker, voorzitter van het meldpunt. Volgens haar is het "druk" bij het meldpunt.

4 uur geleden
Buitenlandse Zaken: geen incidenten bij wedstrijd tegen Ecuador

DEN HAAG (ANP) - De tweede wedstrijd van Oranje op het WK tegen Ecuador is voor de Nederlandse supporters in Qatar zonder incidenten verlopen. "Het vervoer en de toegang tot het stadion ging weer soepel", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de wedstrijd van vrijdag, die in een gelijkspel (1-1) eindigde.

8 uur geleden
Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

ZWOLLE (ANP) - Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant. Volgens de krant mogen drie cardiologen voorlopig bepaalde ingewikkelde ingrepen niet meer zelfstandig uitvoeren, nadat medewerkers over hun functioneren aan de bel hadden getrokken. Het ziekenhuis heeft dit zaterdagochtend niet bevestigd.

9 uur geleden
Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

WAGENINGEN (ANP) - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.

9 uur geleden