Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stormloop op laatste editie prodemocratische krant Hongkong

Stormloop op laatste editie prodemocratische krant Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - Inwoners van Hongkong proberen donderdag massaal de laatste editie te bemachtigen van de prodemocratische krant Apple Daily. Die verdwijnt na 26 jaar en zegt in een afscheidsboodschap een "slachtoffer van tirannie" te zijn.

In de wijk Mong Kok stonden in de vroege ochtend al honderden mensen in de rij om een exemplaar te verkrijgen. Zij scandeerden soms "Apple Daily, we zullen elkaar nog terugzien". De krant was op sommige plaatsen in enkele minuten uitverkocht.

De populaire tabloid moest de deuren sluiten na een confrontatie met de autoriteiten. Die beschuldigen Apple Daily ervan zich in berichtgeving te hebben uitgesproken voor sancties tegen China. Dat zou strafbaar zijn op grond van de omstreden nieuwe veiligheidswet die door Peking is ingevoerd in de metropool.

De autoriteiten arresteerden vorige week topmedewerkers van de krant en lieten bankrekeningen bevriezen. "Het is erg schokkend", zei een 30-jarige vrouw die in een rij stond om een exemplaar te kopen. "Ze kunnen een beursgenoteerd bedrijf met deze veiligheidswet in twee weken ontmantelen.'

De krant komt na donderdag niet meer uit in Hongkong en ook de website ging uit de lucht. "Apple Daily is dood", schreef de adjunct-hoofdredacteur aan de lezers.

Meer uit Buitenland

Scholz in China: je hoeft in Duitsland geen cannabis te roken

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft Chinese studenten in Shanghai verzekerd dat ze geen cannabis hoeven te roken als ze in Duitsland gaan studeren. Hij legde uit dat gebruik van de softdrug dit jaar juist is gelegaliseerd in de hoop dat de consumptie omlaag zal gaan.

9 minuten geleden
Bron: oorlogskabinet Israël in de middag weer bijeen

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
Vliegverkeer Iraanse luchthavens hervat na aanval op Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iraanse luchthavens hebben maandag hun activiteiten hervat na de grootschalige Iraanse raketaanval op Israël. Het gaat volgens Iraanse media onder meer om vliegvelden in hoofdstad Teheran, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini.

2 uur geleden
Macron noemt Iraanse reactie op aanval op ambassade overdreven

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de Iraanse reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "disproportioneel". Iran vuurde zaterdag honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de aanval op de ambassade van 1 april. Iran stelt dat het vergeefs had aangeklopt bij de Veiligheidsraad en daarom zelf tot actie tegen Israël overging. Macron verwijt dat het land met de aanval een diepe crisis heeft veroorzaakt.

3 uur geleden
Rode Kruis vreest vergeten crisis in Soedan na jaar oorlog

KHARTOEM (ANP) - Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Soedan vreest het Rode Kruis dat de humanitaire crisis die zich daar afspeelt internationaal uit zicht raakt. De hulporganisatie spreekt van een "vergeten crisis", omdat de wereld druk zou zijn met conflicten op andere plekken, zoals Oekraïne en Gaza.

6 uur geleden
VS ontkennen dat Iran heeft gewaarschuwd voor aanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Iran stelt dat het landen in de regio en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd dat het in de nacht van zaterdag op zondag Israël zou aanvallen. Een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris ontkent dat tegenover persbureau Reuters stellig.

6 uur geleden
Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

8 uur geleden