Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stormloop op laatste editie prodemocratische krant Hongkong

Stormloop op laatste editie prodemocratische krant Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - Inwoners van Hongkong proberen donderdag massaal de laatste editie te bemachtigen van de prodemocratische krant Apple Daily. Die verdwijnt na 26 jaar en zegt in een afscheidsboodschap een "slachtoffer van tirannie" te zijn.

In de wijk Mong Kok stonden in de vroege ochtend al honderden mensen in de rij om een exemplaar te verkrijgen. Zij scandeerden soms "Apple Daily, we zullen elkaar nog terugzien". De krant was op sommige plaatsen in enkele minuten uitverkocht.

De populaire tabloid moest de deuren sluiten na een confrontatie met de autoriteiten. Die beschuldigen Apple Daily ervan zich in berichtgeving te hebben uitgesproken voor sancties tegen China. Dat zou strafbaar zijn op grond van de omstreden nieuwe veiligheidswet die door Peking is ingevoerd in de metropool.

De autoriteiten arresteerden vorige week topmedewerkers van de krant en lieten bankrekeningen bevriezen. "Het is erg schokkend", zei een 30-jarige vrouw die in een rij stond om een exemplaar te kopen. "Ze kunnen een beursgenoteerd bedrijf met deze veiligheidswet in twee weken ontmantelen.'

De krant komt na donderdag niet meer uit in Hongkong en ook de website ging uit de lucht. "Apple Daily is dood", schreef de adjunct-hoofdredacteur aan de lezers.

Meer uit Buitenland

Estland ontmantelt Sovjetmonument bevreesd voor inmenging Rusland

TALLINN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De autoriteiten in Estland hebben een T-34-tank en andere monumenten uit het Sovjettijdperk ontmanteld, nadat premier Kaja Kallas had gezegd dat Rusland ze gebruikte om vijandigheid in het Baltische land aan te wakkeren. De tank uit de Tweede Wereldoorlog stond in de oostelijke stad Narva, waar negen op de tien inwoners etnische Russen zijn. Velen hadden zich uitgesproken tegen de verwijdering.

8 minuten geleden
Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.

1 uur geleden
Hoorzitting over openbaarmaking document rond huiszoeking Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft voor donderdag een hoorzitting gelast over een verzoek tot openbaarmaking van een FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van het huis van oud-president Donald Trump in Florida. Het ministerie van Justitie wil het document vanwege de gevoeligheid niet vrijgeven, waarop media als CNN en The Washington Post naar de rechter stapten.

1 uur geleden
Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag

NAIROBI (ANP/AFP) - De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen.

3 uur geleden
Rusland: Oekraïners saboteerden kerncentrale bij Russische Koersk

KOERSK/MOSKOU (ANP) - In de regio van de Russische stad Koersk zijn zes elektriciteitsmasten voor hoogspanningsleidingen van een kerncentrale opgeblazen. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti zijn de daders 'Oekraïense saboteurs'. De acties waren op 4, 9 en 12 augustus en verstoorden de energielevering van de centrale aan een grote regio. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de energiecentrale niet kon leveren.

4 uur geleden
Levenslang voor man die eind 2020 vijf mensen doodreed in Trier

TRIER (ANP/DPA) - De man die in december 2020 vijf mensen doodreed in de West-Duitse stad Trier, heeft levenslang gekregen. Hij is veroordeeld voor meervoudige moord en wordt naar een gesloten psychiatrische kliniek gestuurd. De rechtbank acht bewezen dat hij die dag "zoveel mogelijk mensen wilde vermoorden of verwonden".

5 uur geleden
Vrouwen met tien kinderen worden weer Moeder-Heldin in Rusland

MOSKOU (ANP) - Russische vrouwen die tien of meer kinderen hebben, krijgen de eretitel Moeder-Heldin. President Vladimir Poetin herstelt die titel, die ook al in de Sovjet-Unie werd gebruikt. Volgens het staatspersbureau TASS krijgen de Moeder-Heldinnen voor het baren van zoveel kinderen ook een beloning van 1 miljoen roebel, zo'n 16.000 euro.

5 uur geleden