Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stormloop op kappers voor kerstcoupe

Stormloop op kappers voor kerstcoupe

DEN HAAG (ANP) - Bij kappers in het hele land staat de telefoon roodgloeiend, nu veel mensen nog snel even proberen een afspraak in te plannen voor de dreigende lockdown. Afgelopen week sijpelde het nieuws binnen dat het kabinet denkt aan een harde lockdown. Net als een jaar eerder zou het land daarmee kort voor kerst goeddeels op slot gaan.

Medewerkers van een Middelburgse salon hebben afgesproken korter te gaan pauzeren, om maar zoveel mogelijk klanten te helpen. In Honselersdijk meldt een medewerkster van de plaatselijke kapper dat het kort na het nieuws over de dreigende lockdown piekte bij het maken van een afspraak.

Bij kappers in onder andere Alblasserdam, Roermond en Zaandam gaat de telefoon voortdurend. "Eigenlijk word je er een beetje gek van. We zitten helemaal vol en moeten constant nee zeggen", aldus de Zaanse kapster. De kapster in Alblasserdam zegt in ieder geval nog wel aan knippen toe te komen. Ook in Alkmaar krijgt een plaatselijke kapper continu appjes van alle kanten, met de vraag of er plaats is. Het antwoord laat zich raden. In Roermond, waar de kapper tot kerst is volgeboekt, werken ze al met een reservelijst, "omdat er altijd mensen afbellen wegens een hoestje of quarantaine".

Open plekjes snel gevuld

Overigens loopt het nog niet bij alle kappers storm. Bij een Venlose kapper zouden klanten vandaag nog terecht kunnen, al verwacht ze dat de open plekjes ook snel gevuld zullen zijn.

Volgens brancheorganisatie voor kappers ANKO is de drukte bij de kappers al iets van de laatste weken. Het zijn altijd al drukke weken richting de feestdagen en de voortdurende dreiging van een lockdown heeft dit vergroot. Een woordvoerster van ANKO benadrukt dat veel kappers de extra klandizie goed kunnen gebruiken, omdat ze nog altijd herstellende zijn van de vorige keren dat de deuren dicht moesten. Ze wijst erop dat veel ondernemers nog kampen met achterstallige betalingen, leningen en dat veel ondernemers hun pensioenpotjes eerder hebben leeggegeten. De reserves zijn nog niet aangevuld.

Impact

Het steekt de ANKO ook dat de coronasteunmaatregelen niet zijn aangepast. Zo zorgt de systematiek van de NOW en de TVL er nog steeds voor dat ondernemers buiten de boot vallen. In december zetten kappers doorgaans twee keer meer om dan in een reguliere maand. Daarmee is de impact van een lockdown op kappers groter dan het lijkt. Veel ondernemers vielen vorig jaar buiten de regeling. Dat dreigt nu weer. Daarnaast geldt voor kappers al dat ze omzet mislopen door de nu beperktere openingstijden.

De ANKO snapt dat er wat moet gebeuren, maar het dichtgooien van de kapperszaken is volgens de organisatie niet de oplossing. Ook omdat dit illegale en dus ongecontroleerde kapperspraktijken achter de voordeur in de hand werkt. "De druk van consumenten om toch geknipt te worden is groot", aldus de zegsvrouw.

De ANKO, die 70 procent van de markt vertegenwoordigt, geeft aan dat de echte impact van de coronacrisis nog zichtbaar moet worden. Ze zien dat meer kappers verder gaan met minder of zonder personeel, ook vanwege de regeldruk. Die verhuren dan bijvoorbeeld stoelen aan andere zzp'ers. Dit heeft ook impact op opleidingsplekken.

Meer uit Financieel

EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

6 minuten geleden
Hoge energiekosten stuwen vraag elektrische apparaten met A-label

ZOETERMEER (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie APPLiA Nederland op basis van de cijfers over 2022.

10 minuten geleden
Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

39 minuten geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

1 uur geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

2 uur geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

2 uur geleden
Aandacht voor Chinese export en centrale banken op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.

2 uur geleden