Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stormloop bij gemeenten voor bijstand zzp'ers

Stormloop bij gemeenten voor bijstand zzp'ers

AMSTERDAM (ANP) - Het loopt storm bij de gemeentelijke bijstandsloketten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Vanaf maandag kunnen zij in verschillende grote steden al terecht voor hulp onder versoepelde criteria, ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd. Meerdere wethouders roepen zzp'ers waarvan de bestaanszekerheid niet in gevaar is, op om geen aanvraag te doen.

De sociale dienst van de Drechtsteden (die de bijstand uitvoert voor Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam) kreeg maandag ongeveer 700 aanvragen binnen, waarvan 40 in de eerste vijf minuten. "Dat is heel fors", aldus wethouder Peter Heijkoop (werk en inkomen). "Dat is ook het effect van dat veel mensen al aan het wachten waren tot zij een aanvraag konden doen onder de versoepelde regels." Heijkoop verwacht dat er komende dagen meer aanvragen volgen, maar dat het aantal dan niet meer zo snel oploopt als maandag.

Heijkoop ziet dat ook veel "rijke zzp'ers met een auto die jij en ik niet kunnen betalen" een aanvraag doen, nu het inkomen van de partner en het vermogen niet meer vooraf worden getoetst. "Op hen wil ik een moreel appel doen om geen gebruik te maken van de regeling omdat zij 'm eigenlijk niet nodig hebben. Deze regeling is hard nodig voor mensen in acute broodnood." Dinsdag staan de eerste bedragen op de rekeningen van aanvragers, aldus Heijkoop.

Toestroom

Hoewel de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Rutger Groot Wassink nog geen zicht heeft op de zzp'ers die in de hoofdstad een aanvraag indienden, steunt hij het moreel appel van Heijkoop. "De regeling is voor mensen van wie de bestaanszekerheid in het geding is." Hoeveel aanvragen Amsterdam maandag in de loop van de dag kreeg is nog niet duidelijk, maar de toestroom in de hoofdstad was de afgelopen dagen al fors.

De gemeente Rotterdam kreeg de afgelopen dagen eveneens veel bijstandsaanvragen van zelfstandigen binnen. "Gezondheid staat op de eerste plaats maar inkomenszekerheid is een goede tweede. We zetten alles op alles om er voor te zorgen dat zzp’ers die financieel in de knel komen door het coronavirus kunnen blijven voorzien in de eerste levensbehoeften", aldus verantwoordelijk wethouder Richard Moti.

Meer uit Financieel

Winst 100-jarige verzekeraar De Goudse gehalveerd

GOUDA (ANP) - De winst van ondernemersverzekeraar De Goudse is in 2023 gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Het familiebedrijf, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert, kreeg te maken met een toename van het aantal ongevallen met motorrijtuigen, een stijging in arbeidsongeschiktheid bij zzp'ers en meer brandschade.

32 minuten geleden
Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

58 minuten geleden
AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

1 uur geleden
Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

LONDEN (ANP) - Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu mikt het bedrijf achter merken als Axe, Knorr en Dove op een vermindering van het plasticverbruik van 30 procent in 2026.

1 uur geleden
Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Giorgio Armani staat open voor een "fusie of beursgang" van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

1 uur geleden
Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.

2 uur geleden
Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

2 uur geleden