
Storing DigiD werd veroorzaakt door massale ddos-aanvallen
DEN HAAG (ANP) - De storing die dinsdag ontstond bij overheidsdiensten als DigiD, werd veroorzaakt door grootschalige ddos-aanvallen. Dat meldt een woordvoerder van Logius, de instelling die verantwoordelijk is voor DigiD. Door de aanvallen raakte het netwerk overbelast en waren verschillende overheidsdiensten niet meer te bereiken. Mensen konden onder meer niet meer inloggen bij MijnOverheid, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Centraal Justitieel Incassobureau.
"Hoewel het dagelijkse systeem normaal gesproken goed bestand is tegen dergelijke aanvallen, leidden de omvang en breedte van deze aanval tot de tijdelijke onbeschikbaarheid van meerdere Logius-diensten", aldus de woordvoerder.
Bij een ddos-aanval wordt er zoveel internetverkeer naar een server gestuurd, dat deze het niet meer aankan. Volgens de instantie zijn er normaal gesproken "robuuste maatregelen" om dit soort aanvallen tegen te houden. "De aanval, die gericht was op meerdere voorzieningen tegelijkertijd, werd gekenmerkt door een uitzonderlijk hoog volume, wat zorgde voor een overbelasting van het netwerk", meldt de woordvoerder.
Logius doet onderzoek naar de aanval. De meeste problemen waren dinsdagavond opgelost.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.
16 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In Opsporing Verzocht worden volgende week dinsdag herkenbare beelden getoond van de mensen die in mei in Scheveningen in gevecht gingen met elkaar en de politie aanvielen. De verdachten die de politie zoekt hebben tot dinsdagmiddag de tijd om zich te melden, anders worden ze in beeld gebracht in het programma.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een "nog langer verblijf van mensen in de opvang". De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.
39 minuten geledenTER APEL (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde vreest direct een negatief effect van het verbod op voorrang voor statushouders bij de toekenning van sociale huurwoningen waar de Tweede Kamer donderdag mee instemde. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel valt onder Westerwolde.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De door NSC en SGP afgedwongen toezegging van asielminister David van Weel aan NSC en SGP over de asielwet heeft de kans voor die wet in de Eerste Kamer vergroot. Dat zegt demissionair minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) voorafgaand aan de ministerraad.
1 uur geleden