Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Storing bij DigiD kan honderdduizenden mensen raken

Storing bij DigiD kan honderdduizenden mensen raken

DEN HAAG (ANP) - Als DigiD een storing heeft - zoals vrijdag het geval lijkt - dan kan dat honderdduizenden mensen raken. De inlogdienst die mensen gebruiken om hun identiteit te verifiëren wordt in een jaar zo'n 403 miljoen keer gebruikt, zo blijkt uit informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken over 2020. Dat komt neer op 1,1 miljoen keer per dag.

Ruim zevenhonderd organisaties maakten vorig jaar gebruik van DigiD. De inlogdienst heeft 18,3 miljoen gebruikers. Dat is meer dan het aantal inwoners dat Nederland telt. Dat komt omdat ook Nederlanders in het buitenland hier gebruik van maken, sommige burgers meerdere accounts hebben en omdat accounts enige tijd na overlijden blijven bestaan. Dat schrijven de opstellers van de meest recente Monitor Digitale Overheid.

Het valt nog niet te zeggen hoeveel mensen vrijdag last hebben van de storing van DigiD. Een woordvoerder van Logius, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor DigiD, zegt dat de dienst in sommige gevallen nog wel werkt en in andere gevallen niet.

Steeds meer mensen maken gebruik van DigiD. Sinds 2017 is het aantal gebruikers toegenomen met ruim een derde. Als wordt bekeken hoe vaak de toepassing is gebruikt, dan is de toename zelfs nog iets groter. Het aantal aangesloten organisaties nam met 13 procent toe. DigiD wordt gebruikt door overheidsorganisaties als de Belastingdienst en door private organisaties met een publieke taak, zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

42 minuten geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

1 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

2 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

3 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

4 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

4 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

4 uur geleden