Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stoppen financiering Haga mag niet in een keer

Stoppen financiering Haga mag niet in een keer

DEN HAAG (ANP) - Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) mag de financiering van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet per 1 december volledig stopzetten. Dat is het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter van de Raad van State in een zaak die de islamitische middelbare school had aangespannen.

Volgens de rechter heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. De regel stelt dat Slob de financiering in delen moet afbouwen indien een school niet voldoet aan de voorschriften en dus niet in een keer mag stoppen. De minister wilde deze tussenstappen overslaan.

Slob wil de financiering stopzetten omdat het schoolbestuur niet op tijd plaatsmaakte voor een interim-bestuurder, zoals de minister in een zogenoemde aanwijzing had geƫist. De bewindsman verloor het vertrouwen in het schoolbestuur na een vernietigend oordeel van de onderwijsinspectie, waarin onder meer stond dat de schoolleiding zou optrekken met extremisten en de school leerlingen de democratische normen en waarden niet bijbrengt.

Interim-bestuurder

Het Haga Lyceum ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. De advocaat van de school noemt de beslissing van de Raad van State "volstrekt terecht". "Het geeft ons de tijd de zaak eerst inhoudelijk te behandelen", waarmee de raadsman doelt op een zitting bij de rechtbank op 9 december over of de aanwijzing wel of niet terecht is. "Als we die winnen, is het bekostigingsverhaal helemaal van de baan."

Het huidige bestuur had al wel een interim-bestuurder op het oog, maar die kon niet op tijd worden benoemd omdat hij geen moslim is en de statuten van de school moesten worden aangepast. De deadline hiervoor verliep op 17 oktober, waarop Slob besloot de financiering per 1 december te stoppen.

De school had bij de Raad van State ook gevraagd het besluit te versnellen over extra bekostiging, die nodig is vanwege de groei van het aantal leerlingen. De minister heeft hier nog geen beslissing over genomen en de Raad van State oordeelt dat Slob nog niet te laat is.

Meer uit Politiek

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. De vier coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.

5 uur geleden
CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties "mogen niet verloren gaan", zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.

7 uur geleden
Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

ANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.

8 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

9 uur geleden
Rutte vertrouwt erop na kabinetsberaad verder te kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."

9 uur geleden
Heijnen teleurgesteld over trage milieuverbeteringen Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.

12 uur geleden
Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

22 uur geleden