Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stoppen financiering Haga mag niet in een keer

Stoppen financiering Haga mag niet in een keer

DEN HAAG (ANP) - Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) mag de financiering van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet per 1 december volledig stopzetten. Dat is het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter van de Raad van State in een zaak die de islamitische middelbare school had aangespannen.

Volgens de rechter heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. De regel stelt dat Slob de financiering in delen moet afbouwen indien een school niet voldoet aan de voorschriften en dus niet in een keer mag stoppen. De minister wilde deze tussenstappen overslaan.

Slob wil de financiering stopzetten omdat het schoolbestuur niet op tijd plaatsmaakte voor een interim-bestuurder, zoals de minister in een zogenoemde aanwijzing had geëist. De bewindsman verloor het vertrouwen in het schoolbestuur na een vernietigend oordeel van de onderwijsinspectie, waarin onder meer stond dat de schoolleiding zou optrekken met extremisten en de school leerlingen de democratische normen en waarden niet bijbrengt.

Interim-bestuurder

Het Haga Lyceum ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. De advocaat van de school noemt de beslissing van de Raad van State "volstrekt terecht". "Het geeft ons de tijd de zaak eerst inhoudelijk te behandelen", waarmee de raadsman doelt op een zitting bij de rechtbank op 9 december over of de aanwijzing wel of niet terecht is. "Als we die winnen, is het bekostigingsverhaal helemaal van de baan."

Het huidige bestuur had al wel een interim-bestuurder op het oog, maar die kon niet op tijd worden benoemd omdat hij geen moslim is en de statuten van de school moesten worden aangepast. De deadline hiervoor verliep op 17 oktober, waarop Slob besloot de financiering per 1 december te stoppen.

De school had bij de Raad van State ook gevraagd het besluit te versnellen over extra bekostiging, die nodig is vanwege de groei van het aantal leerlingen. De minister heeft hier nog geen beslissing over genomen en de Raad van State oordeelt dat Slob nog niet te laat is.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

2 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

3 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

4 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

6 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

6 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

7 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

7 uur geleden