Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stop handel in wilde dieren om volksgezondheid te beschermen'

'Stop handel in wilde dieren om volksgezondheid te beschermen'

DEN HAAG (ANP) - De handel in wilde dieren moet stoppen om dierenwelzijn én de volksgezondheid te beschermen. Dat vinden verschillende natuur- en dierenorganisaties die gezamenlijk een lijst met maatregelen hebben opgesteld. "Dit wordt één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering."

Het gaat om de organisaties Dierencoalitie, International Fund for Animal Welfare, SPOTS, Stichting AAP en World Animal Protection. Ze zeggen dat virologen al jaren waarschuwen voor een pandemie en dat de coronapandemie niet de laatste zal zijn. Verschillende virusuitbraken zoals SARS en Ebola zijn te wijten aan virussen die zijn overgesprongen van wilde dieren op mensen.

De organisaties hebben nog niet alle maatregelen naar buiten gebracht, maar zeggen dat "het beschermen van de biodiversiteit en het vergaand terugdringen van de handel in wilde dieren" centraal staan. Ze willen de oorsprong van de ziektes aanpakken, omdat "onze politiek volledig is gericht op het beheersen van ziektes nadat ze zijn ontstaan".

Preventie

De politiek zou zich meer moeten richten op preventie. Dat kan volgens de organisaties door ontbossing, klimaatverandering en handel in wilde dieren tegen te gaan. "Die handel in wilde dieren is ook in Nederland groot."

Zo is er vraag naar exotische huisdieren als reptielen of worden wilde dieren (zoals nertsen) verwerkt in luxeproducten. Daarbij is het volgens de organisaties makkelijk om legaal, maar ook illegaal, wilde dieren aan te bieden op onlineplatformen en op markten en beurzen. De organisaties willen dat de nieuwe regering dit aanpakt.

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

1 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

2 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

3 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

3 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

4 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

4 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

5 uur geleden