Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stoom nieuwkomer uit bedrijfsleven beter klaar voor de klas'

'Stoom nieuwkomer uit bedrijfsleven beter klaar voor de klas'

DEN HAAG (ANP) - Lerarenopleidingen stomen mensen die vanuit bijvoorbeeld het bedrijfsleven de overstap naar het onderwijs willen maken, niet goed klaar voor de praktijk. Ze moeten beter aansluiten op wat deze zij-instromers nodig hebben, raadt de zogenoemde aanjager aan die het kabinet op het lerarentekort heeft gezet. De samenwerking tussen lerarenopleidingen en de scholen moet minder vrijblijvend worden.

Aanjager Merel van Vroonhoven kan uit eigen ondervinding spreken. Ze gaf zelf haar baan als baas van de Autoriteit Financiële Markten op om voor de klas te gaan. Vorig jaar vroeg minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) haar om te onderzoeken hoe het nijpende, en nog altijd groeiende, lerarentekort beter kan worden teruggedrongen.

Er is meer animo om leraar te worden, constateert Van Vroonhoven. Maar de lerarenopleidingen sluiten nog niet genoeg aan op de praktijk. Zo leert een zij-instromer soms precies hoe hij met een krijtbord moet werken, terwijl zijn school alleen maar digiborden heeft. Ze raadt aan om leraren een stem te geven in de inrichting van de opleiding.

Regio's met elkaar verbinden

En scholen, lerarenopleidingen en andere betrokkenen kunnen en moeten nog beter samenwerken, adviseert Van Vroonhoven. Een werkgroep moet helpen om minder versnipperd en met meer slagkracht de tekorten aan te pakken. En regionale verbanden moeten worden verbonden in een landelijk netwerk.

Die werkgroep komt er, schrijven Slob en collega-onderwijsminister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Slob gaat ook "aan de slag met de andere aanbevelingen".

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

5 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

6 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

6 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

7 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

9 uur geleden