Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stoïcijns optimisme' grote drijfveer voor minister Hugo de Jonge

'Stoïcijns optimisme' grote drijfveer voor minister Hugo de Jonge

DEN HAAG (ANP) - Dat mensen hun machteloze gevoel over corona en frustraties over de maatregelen van het kabinet vaak op hem projecteren, kan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zich goed voorstellen. "Dat virus kun je niet zien, en mij wel", zegt hij daarover in een interview met de Volkskrant. "Soms voelt het alsof ze elke dag met een trein over je heen rijden." Dagelijks krijgt hij gemiddeld 5000 à 6000 reacties via sociale media, op sommige dagen meer dan 10.000. Het zijn veelal haatreacties. "Op straat is dat anders, daar is de meerderheid juist vriendelijk. Ongefundeerde kritiek van mensen die er geen kijk op hebben, laat me Siberisch."

Toen premier Mark Rutte en hij excuses moesten aanbieden voor een te snelle versoepeling van de coronamaatregelen, was dat voor De Jonge geen moment reden om af te treden. "Als je op die manier naar je taak kijkt, wordt de omloopsnelheid van ministers van Volksgezondheid in deze crisisfase wel erg hoog", zegt hij in de krant. Hij vindt ook niet dat het kabinet op dat moment terug bij af was. "Maar ja, op zo’n moment vliegt de fik erin en moet er geblust worden en ja, dat was toevallig mijn werk."

De Jonge denkt niet aan stoppen, ook al heeft zijn vrouw hem voorgehouden dat hij de laatste fase waarin zijn kinderen nog thuiswonen zal missen "als hij nog een rondje als minister maakt". Zijn broer raadde hem nadrukkelijk aan om door te gaan omdat er "nu niemand in Nederland is die zoveel ervaring heeft op het gebied van coronabestrijding als Hugo".

Op de vraag van de Volkskrant waar de gedrevenheid van De Jonge vandaan komt, antwoordt hij: "Ik haal mijn voldoening uit mijn werk, en de mate waarin hangt af van de mate waarin je met die baan in staat bent betekenisvol te zijn in het leven van een ander. Dat is mij met de paplepel ingegoten." Zijn, wat hij noemt, stoïcijnse optimisme heeft volgens hem wel een verschillende uitwerking op mensen. "Sommige mensen lezen optimisme als naïviteit. Dat laat onverlet dat ik vind dat je met stoïcijns optimisme verder komt. Zonder dat breng je anderen niet in beweging."

Meer uit Binnenland

SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

31 minuten geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

33 minuten geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

39 minuten geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

54 minuten geleden
BAM 'heeft met grote droefheid kennisgenomen' van ongeluk Lochem

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM "heeft met grote droefheid kennisgenomen" van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. "Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld", laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij "kan nog geen nadere informatie geven op dit moment" over onder meer de slachtoffers. "We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld."

1 uur geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

1 uur geleden
Griepepidemie zwakt af, maar te vroeg om einde te voorspellen

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat griep heeft, is gedaald. Vorige week gingen 58 op elke 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Dat is nog net boven de grens van de epidemie. Die ligt op 56. De griepepidemie duurt nu vijf weken, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

1 uur geleden