Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stilvallen Chinese groei door pandemie raakt ook de regio'

'Stilvallen Chinese groei door pandemie raakt ook de regio'

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De uitwerking van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus op de Chinese economie kan als gevolg hebben dat 11 miljoen mensen in Oost-Azië de armoede in worden gedreven. Daar waarschuwt de Wereldbank voor.

De pandemie veroorzaakt "een ongekende globale schok, die groei tot stilstand kan brengen en armoede in de regio kan vergroten", zei Aaditya Mattoo, hoofdeconoom bij de Wereldbank voor Oost-Azië en de Pacifische regio.

Volgens een rapport van de bank vlakt de groei van de Chinese economie door de coronacrisis in het gunstigste scenario dit jaar af tot 2,3 procent ten opzichte van 6,1 procent in 2019. De hele Oost-Aziatische regio krijgt daardoor een flinke klap en ziet ook de eigen economische groei terugvallen, voorspelt de Wereldbank.

Onvermijdbaar

"Significante economische pijn lijkt onvermijdbaar in alle landen", stelt het rapport, dat de landen aanraadt te investeren in de capaciteit van de zorg en fiscale maatregelen zoals zorgsubsidies te nemen om de directe gevolgen van de pandemie af te zwakken.

De Chinese industriële productie is in maart gestegen, blijkt uit de inkoopmanagersindex (PMI) van het nationale bureau voor de statistiek. De PMI steeg tot een waarde van 52 punten. Boven de vijftig punten betekent groei. In februari werd nog de historisch lage waarde van 35,7 bereikt. De nieuwe waarde duidt er volgens analisten mogelijk op dat de Chinese economie aan het opstarten is. Ondanks de stijging wordt dit kwartaal echter alsnog een ongekende krimp verwacht, mede door het dalen van de buitenlandse vraag.

Meer uit Financieel

Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in oktober gemiddeld 5,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 3,1 procent.

16 minuten geleden
Musk haalt uit naar gestopte adverteerders op X

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Miljardair Elon Musk heeft de confrontatie gezocht met de bedrijven die gestopt zijn met adverteren op zijn socialemediaplatform X. "Go, fuck yourself", zei hij op een conferentie in New York tegen de adverteerders.

18 minuten geleden
Hogere omzet winkeliers ondanks vlakke verkopen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in oktober bijna 5 procent meer omgezet, ondanks dat ze vrijwel evenveel goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

19 minuten geleden
ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april.

39 minuten geleden
Prijzen stijgen weer in november, na korte periode van deflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4 procent. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

1 uur geleden
Onderzoek: veel meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft veel meer plastic uit afval nodig om de grote duurzaamheidsambities op het gebied van recycling waar te kunnen maken. Dat stellen onderzoekers van advies- en accountantsconcern KPMG in een nieuw rapport dat is gemaakt in opdracht van organisaties uit de recyclingwereld en de Nederlandse chemische industrie. Plastic afval moet in hun ogen beter worden gesorteerd en er zou ook meer plastic uit het buitenland moeten kunnen komen.

1 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden