Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stille tocht voor Gino trekt langs zijn woning in Maastricht

Stille tocht voor Gino trekt langs zijn woning in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Enkele duizenden mensen liepen donderdag in Maastricht mee met een stille tocht voor de 9-jarige Gino, die vorige week dood werd gevonden in Geleen. De stoet vertrok vanuit het buurtcentrum Mariaberg en trok onder meer langs de woning in de Gildenweg, waar Gino met zijn moeder woonde. Het is de tweede herdenkingstocht voor Gino. Woensdagavond trok een tocht voor het jongetje in Kerkrade ook vele duizenden deelnemers.

Veel mensen droegen witte ballonnen mee. De moeder en een zus van Gino liepen voorop. Anders dan woensdag in Kerkrade ging het in Maastricht om een stille en ingetogen tocht. Wel luidden de klokken van een naburige kerk bij aanvang van de tocht.

Gino woonde in Maastricht, totdat hij twee weken geleden noodgedwongen bij zijn oudere zus in Kerkrade moest gaan logeren vanwege ziekte van zijn alleenstaande moeder. In Kerkrade werd hij vorige week woensdagavond voor het laatst gezien, drie dagen later werd hij dood gevonden in Geleen. Volgens justitie is hij ontvoerd en vermoord. Daarvoor is een 22-jarige verdachte uit Geleen opgepakt.

Lichten

Deelnemers aan de stille tocht in Maastricht droegen lampjes, lichten en lampions bij zich. Gino was namelijk bang in het donker. Voor de deur van het huis aan de Gildenweg liggen veel bloemen, knuffels en kaarsjes. Het jongetje was een bekend gezicht in zijn buurt. Hij speelde vaak buiten en was bij iedereen bekend.

"Hier is hij geboren, voetbalde hij en haalde hij soms streken uit", zei zijn zus Naomi in een toespraak bij het buurtcentrum aan de naar schatting tweeduizend mensen. "In deze buurt is de verslagenheid groot, het verdriet enorm. We hopen dat Nederland nu wakker is geschud en hier van zal leren. Dit mag nooit meer gebeuren."

Sprakeloos

In haar toespraak toonde burgemeester Annemarie Penn zich "verbijsterd en sprakeloos". En ze vervolgde: "We zijn hier omdat we tegen Gino sorry moeten zeggen, dat voor jou zo onrechtvaardig een einde komt aan je jonge leven." Ze besloot haar toespraak met de woorden: Dankjewel lieve Gino voor wie je was. Dag, jungske oet Mestreech!"

De kinderen die mee waren gelopen, lieten daarna hun meegedragen ballonnen op.

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

1 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

1 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

6 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

6 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

6 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

10 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

10 uur geleden