Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stil uurtje voor hoogsensitieve klanten Belgische supermarkten

Stil uurtje voor hoogsensitieve klanten Belgische supermarkten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De supermarktketens Carrefour en Delhaize voeren stille uurtjes in hun Belgische winkels in voor mensen met een autismespectrumstoornis. Het doel hiervan is boodschappen doen aangenamer te maken voor hoogsensitieve mensen.

Tijdens het stille uurtje worden bijvoorbeeld lichten gedimd, de muziek en commerciƫle winkelmededelingen afgezet, de biep-geluiden aan de kassa stiller gezet en winkelkarretjes niet naar hun plaats op de parkeerplaats teruggerold. In de Delhaize-winkels gaat het om een stil uur van maandag tot vrijdag van negen tot tien. Bij Carrefour kan de klant in een groot aantal winkels elke dag, behalve op zaterdag, tussen twee en vier uur terecht.

"Waar wekelijks inkopen doen voor velen een evidentie is, is het dat voor personen die lijden aan een autismespectrumstoornis allerminst", zegt een woordvoerder van Delhaize. "De overvloed aan prikkels waarmee ze te maken krijgen tijdens een winkelbezoek, maakt het voor sommigen onder hen bijna tot een onmogelijke activiteit en dat kan er zelfs voor zorgen dat ze winkels gaan mijden." De supermarktketen opent ook speciale voorrangskassa's. Het gaat vooralsnog om een test.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

25 minuten geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

35 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

37 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden