Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stikstofminister Van der Wal: Europa gunt ons niets meer

Stikstofminister Van der Wal: Europa gunt ons niets meer

DEN HAAG (ANP) - Nog eens afreizen naar Brussel om te vragen om coulance als het gaat over Europese natuurregels is een "onbegaanbaar pad", zegt stikstofminister Christianne van der Wal. "Het enige wat ik terugkrijg, is: ga je huiswerk doen, laat zien dat je minder stikstof uitstoot, dat je na al die jaren eindelijk echt de natuur gaat herstellen." Alleen dan wil de Europese Commissie verder praten. Maar "Europa gunt ons niets meer".

Rechtse partijen vragen al langer om bijvoorbeeld te kijken naar de inrichting van Natura 2000-gebieden in Nederland. Deze zijn door Europese regels beschermd. Het schrappen van gebieden of het aanpassen van die regels, zou goedkeuring uit Brussel vergen. Maar de EU wil daar niet aan, zolang Nederland zijn natuur niet beter beschermt en de stikstofuitstoot niet vermindert.

De bewindsvrouw noemt dit "frustrerend", maar "ik snap het wel", zegt Van der Wal daarover in het stikstofdebat met de Tweede Kamer. "Want we hebben onszelf twintig, dertig jaar lang niet aan die afspraken gehouden. We zijn het slechtste jongetje van de klas in heel Europa."

Meer uit Politiek

Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

2 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

4 uur geleden
Kamer wil verbod op gokken in games met 'loot boxes'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil kijken of zogenoemde 'loot boxes' oftewel schatkistjes in computerspellen verboden kunnen worden. Deze boxes zijn een soort pakketjes die je kunt kopen zonder dat je als speler van tevoren de inhoud kent. Dat is een vorm van gokken en manipulatie door de ontwikkelaars van de spellen, vindt het parlement.

4 uur geleden
Advocaat Ficq: bij boerenprotesten wordt met twee maten gemeten

AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties van klimaatactivisten wordt veel sneller ingegrepen door de politie dan bij de boerenprotesten, zegt strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. "De politie arresteert klimaatactivisten al als er vreedzaam gedemonstreerd wordt", zegt de advocaat, onder meer bekend van de rechtszaak tegen Tata Steel. "De boeren worden veel langer met rust gelaten."

6 uur geleden
Nederland biedt mijnenvegers aan voor graanexport over Zwarte Zee

MADRID (ANP) - Nederland heeft mijnenvegers aangeboden om de weg vrij te maken voor graanschepen uit Oekraïne. "Als wij een rol kunnen spelen dan zijn we daartoe graag bereid", zegt defensieminister Kajsa Ollongren op de NAVO-top in Madrid.

6 uur geleden
Dijkgraaf: verhoging collegegeld kan wellicht veel geleidelijker

DEN HAAG (ANP) - Het collegegeld gaat volgend jaar omhoog, maar wellicht minder sterk dan tot nu toe dreigt te gebeuren. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) heeft in de Tweede Kamer gezegd dat hij onderzoekt of de berekening aangepast kan worden. Dat zou volgend jaar zo'n 150 euro kunnen schelen.

6 uur geleden
Vijlbrief als politicus én oud-ambtenaar gehoord over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen, verhoort dit najaar ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Dat kondigde de bewindsman zelf aan in een commissiedebat in de Tweede Kamer.

7 uur geleden