
Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar, zegt IPCC
GENÈVE (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat meldt VN-klimaatpanel IPCC, dat het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar noemt.
De auteurs van het rapport concluderen dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde. Ze voorspellen dat de aarde in de loop van deze eeuw zal opwarmen met meer dan 2 graden, tenzij ingrijpende maatregelen worden genomen.
De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer 2 miljoen jaar niet is gezien.
Meer extreem weer
Het IPCC presenteerde meerdere scenario's voor de toekomst. In het meest optimistische geval blijft de opwarming deze eeuw beperkt tot 1 à 1,8 graad. In het meest pessimistische scenario kan sprake zijn van een stijging met 5,7 graden.
Wereldwijde temperatuurstijgingen leiden volgens experts tot meer extreem weer. In het rapport staat dat met een grote mate van zekerheid kan worden vastgesteld dat een opwarming van 1,5 graad zal leiden tot meer zware neerslag en overstromingen in Azië. Voor Europa is dat minder zeker.
Gletsjers
De experts verwachten dat de zeespiegel deze eeuw blijft stijgen. Steden aan de kust moeten er rekening mee houden dat vaker sprake zal zijn van overstromingen. Dat komt ook doordat naar verwachting vaker sprake zal zijn van zware stortbuien.
Het is erg waarschijnlijk dat er meer gletsjers gaan smelten. Het ijs van Groenland smelt waarschijnlijk al voor het einde van de eeuw en de kans is groot dat dit ook gebeurt bij het Antarctische ijs. Het smelten van de permafrost is niet meer tegen te gaan en er komt veel CO2 bij vrij.
Klimaatwetenschap
Uit het rapport komt ook naar voren dat de klimaatwetenschap zich heeft ontwikkeld sinds het laatste grote IPCC-rapport uit 2013. Zo kan bij extreem weer met een grote mate van zekerheid worden vastgesteld of de opwarming van de aarde daar een rol bij speelde.
Aan de presentatie van het rapport ging wekenlange berichtgeving vooraf over dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden in delen van Europa. Daar wordt komende november een grote internationale klimaattop gehouden in Glasgow, COP26.
Klimaattop
Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad en maximaal 2 graden.
Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering. Ze publiceren ook een samenvatting voor beleidsmakers, die goedgekeurd moet worden door vertegenwoordigers van landen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie ziet op dit moment geen aanwijzingen dat de enorme stroomstoring in Spanje en Portugal door een cyberaanval komt. Voorzitter António Costa van de Europese Raad meldt dat op X.
33 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heeft langs de oprijlaan van het Witte Huis zo'n honderd posters opgehangen van gearresteerde migranten. Bovenaan de poster staat "gearresteerd" en onderaan het delict waarvoor ze zijn aangehouden met daarbij een (politie)foto van de migrant en de tekst "illegale vreemdeling".
38 minuten geledenMADRID (ANP/RTR) - Delen van Spanje krijgen weer stroom na de grote storing die kort na het middaguur begon. In gebieden in het noorden, zuiden en westen van het land is de elektriciteitsvoorziening hersteld, meldt netbeheerder Red Eléctrica.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse partij CDU heeft het onlangs overeengekomen coalitieakkoord met de sociaaldemocratische SPD goedgekeurd. Eerder ging ook het bestuur van CDU's zusterpartij uit de zuidelijke deelstaat Beieren al akkoord. Dat betekent dat alleen de SPD nog moet instemmen.
1 uur geledenLISSABON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het is onmogelijk te voorspellen wanneer de situatie na de grote stroomstoring weer normaal wordt, meldt de Portugese netbeheerder REN. Het bedrijf sluit niet uit dat de problemen nog een week duren. De storing, ontstaan in Spanje, zou te maken hebben met een zeldzaam atmosferisch probleem.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Het proces rond de overval op de Amerikaanse realityster Kim Kardashian in Parijs in 2016 is begonnen. De behandeling van de zaak duurt tot en met 23 mei. Kardashian (44) was niet aanwezig in de rechtbank. Op 13 mei wil ze getuigen. Tien verdachten worden berecht.
2 uur geledenKYIV (ANP) - Oekraïne wil dat er per direct een staakt-het-vuren met Rusland komt, zegt minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha in reactie op het bestand dat eenzijdig door de Russische president Vladimir Poetin is uitgeroepen voor 8 tot en met 10 mei. "Waarom wachten tot 8 mei?" schrijft Sybiha op X.
2 uur geleden