Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stijging faillissementen zet door'

'Stijging faillissementen zet door'

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt komende tijd verder op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius. De firma denkt dat de groei van de economie onder druk van bijvoorbeeld de handelsoorlog en terugval van de Duitse maakindustrie verder zal afzwakken, met meer bankroeten tot gevolg.

Volgens Atradius zijn er in 2019 waarschijnlijk zo'n 4 procent meer faillissementen dan vorig jaar. Daarmee is de prognose iets pessimistischer dan in augustus, toen het bedrijf voor dit jaar nog een toename met 3 procent voorzag. In 2020 verwacht Atradius een groei van het aantal faillissementen met 1 procent.

"Hoewel de Nederlandse economie in vergelijking met andere landen in de eurozone goed presteert, is het de vraag of we dit groeitempo kunnen vasthouden", zegt hoofdeconoom John Lorié van Atradius. Hij rekent erop dat de economische groei in Nederland dit jaar terugvalt tot 1,6 procent en volgend jaar uitkomt op 1,2 procent.

Het zijn volgens de deskundige vooral externe omstandigheden die de economie parten spelen. "Maar ook in het binnenland is sprake van een verzwakking van de consumptiegroei ten opzichte van eerdere jaren. Dit vertaalt zich in een stijging van het aantal faillissementen in zowel 2019 als 2020", aldus Lorié.

Meer uit Financieel

Lobbygroep: importheffing VS belasting voor Duitse auto-industrie

BERLIJN (ANP/DPA) - Een Amerikaanse importheffing van 15 procent belast de Duitse auto-industrie. Dat stelt de VDA, de belangrijkste autobrancheorganisatie in Duitsland, ondanks het lagere tarief. Volgens VDA-president Hildegard Müller kost deze importheffing Duitse autobedrijven jaarlijks miljarden.

6 minuten geleden
Europese beurzen openen hoger na handelsdeal EU-VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met winsten geopend, na het bereiken van een handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. In de deal is een algemene importheffing van 15 procent overeengekomen op de meeste goederen uit de EU. Daarnaast zijn er enkele vrijstellingen afgesproken, onder meer voor vliegtuigen en chipapparatuur.

26 minuten geleden
FT: Trump versoepelt techexport naar China om handelsgesprekken

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de controles op de export van technologie naar China versoepeld in de hoop op een gesprek met de Chinese president Xi Jinping. Dat schrijft de Financial Times op basis van anonieme regeringsbronnen. Ondertussen pleiten twintig veiligheidsexperts en oud-ambtenaren juist voor strengere beperkingen om China niet te helpen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

38 minuten geleden
Handelsdeal is volgens FME klap voor staalindustrie in Nederland

ZOETERMEER (ANP) - De Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium blijven voorlopig 50 procent, ondanks de handelsdeal tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, is dat een extra klap voor de al onder druk staande staalindustrie in Nederland.

53 minuten geleden
Samsung gaat AI-chips maken voor Tesla in Verenigde Staten

SUWON (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics heeft een contract ter waarde van omgerekend ruim 14 miljard euro binnengehaald om AI-chips te produceren voor de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla. Dat is een grote overwinning voor de onderpresterende chipproductietak van het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern.

1 uur geleden
Frankrijk ondanks uitzonderingen kritisch op handelsdeal

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse onderminister van Europese Zaken Benjamin Haddad is overwegend kritisch over de handelsdeal die de Europese Unie met de Verenigde Staten sloot. Haddad is wel blij met de uitzonderingen voor onder meer luchtvaart en sterkedrank, wat belangrijke sectoren zijn voor het land. De bewindsman waarschuwt Europa wel voor achteruitgang als het nu niet zelf daadkrachtig optreedt.

1 uur geleden
Bierverkoop Heineken opnieuw omlaag in Europa en Amerika

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft het afgelopen halfjaar minder bier verkocht. Dat had vooral te maken met verkoopdalingen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika, de twee grootste markten voor de bierbrouwer. In overige regio's vond het bier van Heineken, waaronder ook merken als Birra Moretti en Desperados vallen, meer aftrek.

2 uur geleden