
Stijgende prijzen helpen China uit periode met deflatie
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De consumentenprijzen in China zijn vorige maand licht gestegen. Daardoor komt het Aziatische land al na een maand uit een korte periode met zogeheten deflatie. Volgens kenners kan dat erop wijzen dat China de ergste hapering van zijn economische herstel na de coronapandemie achter de rug heeft.
In juli gleed het land nog weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen voor het eerst in meer dan twee jaar waren gedaald. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de groei van de economie. Dat komt omdat consumenten dan geneigd zijn hun geld op te potten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.
De prijsdaling van juli kwam neer op 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nu is door het Chinese statistiekbureau naar buiten gebracht dat de prijzen in augustus weer met 0,1 procent aantrokken. Bruce Pang, hoofdeconoom bij de firma Jones Lang Lasalle, zegt dat het herstel vooral komt door hogere prijzen in de toerismebranche en het transport. Dat zijn sectoren die erg gevoelig zijn voor de internationale olieprijzen, die de laatste tijd omhoog zijn gegaan.
Maar het lijkt nog erg vroeg om nu al grote conclusies te trekken. "Over het algemeen wijst de inflatie nog steeds op een zwakke vraag", zegt Zhou Hao, hoofdeconoom bij Guotai Junan International Holdings. Hij denkt daarom dat er nog meer steunmaatregelen van de autoriteiten nodig zullen zijn.
Vastgoedsector
China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector. Daar dreigen bedrijven onder hun grote schuldenlast te bezwijken. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.
China kende vorig jaar met 3 procent nog de kleinste economische groei in decennia. Dat kwam vooral door de strikte lockdowns in het land. De heropening van de economie zorgde eerder dit jaar voor hoop op herstel van de op een na grootste economie ter wereld. Maar veel economen verwachten momenteel dat China zijn doelstelling van een economische groei van 5 procent dit jaar niet zal halen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
3 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
1 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
4 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
5 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
6 uur geleden