
Stijgende prijzen helpen China uit periode met deflatie
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De consumentenprijzen in China zijn vorige maand licht gestegen. Daardoor komt het Aziatische land al na een maand uit een korte periode met zogeheten deflatie. Volgens kenners kan dat erop wijzen dat China de ergste hapering van zijn economische herstel na de coronapandemie achter de rug heeft.
In juli gleed het land nog weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen voor het eerst in meer dan twee jaar waren gedaald. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de groei van de economie. Dat komt omdat consumenten dan geneigd zijn hun geld op te potten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.
De prijsdaling van juli kwam neer op 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nu is door het Chinese statistiekbureau naar buiten gebracht dat de prijzen in augustus weer met 0,1 procent aantrokken. Bruce Pang, hoofdeconoom bij de firma Jones Lang Lasalle, zegt dat het herstel vooral komt door hogere prijzen in de toerismebranche en het transport. Dat zijn sectoren die erg gevoelig zijn voor de internationale olieprijzen, die de laatste tijd omhoog zijn gegaan.
Maar het lijkt nog erg vroeg om nu al grote conclusies te trekken. "Over het algemeen wijst de inflatie nog steeds op een zwakke vraag", zegt Zhou Hao, hoofdeconoom bij Guotai Junan International Holdings. Hij denkt daarom dat er nog meer steunmaatregelen van de autoriteiten nodig zullen zijn.
Vastgoedsector
China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector. Daar dreigen bedrijven onder hun grote schuldenlast te bezwijken. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.
China kende vorig jaar met 3 procent nog de kleinste economische groei in decennia. Dat kwam vooral door de strikte lockdowns in het land. De heropening van de economie zorgde eerder dit jaar voor hoop op herstel van de op een na grootste economie ter wereld. Maar veel economen verwachten momenteel dat China zijn doelstelling van een economische groei van 5 procent dit jaar niet zal halen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
15 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
21 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden