
Stijgende prijzen helpen China uit periode met deflatie
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De consumentenprijzen in China zijn vorige maand licht gestegen. Daardoor komt het Aziatische land al na een maand uit een korte periode met zogeheten deflatie. Volgens kenners kan dat erop wijzen dat China de ergste hapering van zijn economische herstel na de coronapandemie achter de rug heeft.
In juli gleed het land nog weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen voor het eerst in meer dan twee jaar waren gedaald. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de groei van de economie. Dat komt omdat consumenten dan geneigd zijn hun geld op te potten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.
De prijsdaling van juli kwam neer op 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nu is door het Chinese statistiekbureau naar buiten gebracht dat de prijzen in augustus weer met 0,1 procent aantrokken. Bruce Pang, hoofdeconoom bij de firma Jones Lang Lasalle, zegt dat het herstel vooral komt door hogere prijzen in de toerismebranche en het transport. Dat zijn sectoren die erg gevoelig zijn voor de internationale olieprijzen, die de laatste tijd omhoog zijn gegaan.
Maar het lijkt nog erg vroeg om nu al grote conclusies te trekken. "Over het algemeen wijst de inflatie nog steeds op een zwakke vraag", zegt Zhou Hao, hoofdeconoom bij Guotai Junan International Holdings. Hij denkt daarom dat er nog meer steunmaatregelen van de autoriteiten nodig zullen zijn.
Vastgoedsector
China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector. Daar dreigen bedrijven onder hun grote schuldenlast te bezwijken. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.
China kende vorig jaar met 3 procent nog de kleinste economische groei in decennia. Dat kwam vooral door de strikte lockdowns in het land. De heropening van de economie zorgde eerder dit jaar voor hoop op herstel van de op een na grootste economie ter wereld. Maar veel economen verwachten momenteel dat China zijn doelstelling van een economische groei van 5 procent dit jaar niet zal halen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden