Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stijgende olieprijs doet Shell goed op Damrak

Stijgende olieprijs doet Shell goed op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Shell was woensdag de uitblinker in de AEX-index in Amsterdam. Het aandeel van de energiereus profiteerde van de opgelopen olieprijzen. Dit nadat uit een rapport bleek dat de Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht waren geslonken. Daarnaast verhoogde energiebureau IEA zijn verwachtingen voor wat betreft de vraag naar olie.

Shell sloot de sessie met een winst van 3,3 procent. Daarbij liep de koers gedurende de middag hard op. Ook sectorgenoten als BP en Total zagen hun beurswaarde stijgen. BP won in Londen dik 3 procent, Total steeg in Parijs bijna 1 procent. Een vat Amerikaanse olie was bij de slotbel 4,2 procent duurder op 62,71 dollar. Brentolie steeg 3,9 procent in prijs tot 66,15 dollar per vat.

De laatste tijd zaten de olieprijzen al in de lift na tekenen dat de economie van grootmachten de Verenigde Staten en China sterker dan verwacht herstellen van de crisis. Evengoed blijft er ook bezorgdheid bestaan vanwege de trage uitrol van vaccins en de stijgende corona-infecties in landen als India en Brazilië.

TomTom

De AEX-index won 0,6 procent tot 712,55 punten. De MidKap won ook 0,6 procent, tot 1044,74 punten. Frankfurt sloot 0,4 procent lager. Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Verder ging de aandacht in Amsterdam uit naar TomTom dat 1,6 procent won. De navigatiespecialist verkocht afgelopen kwartaal meer van zijn systemen aan automakers. Ook wist het bedrijf het verlies terug te dringen. Wel werd gewaarschuwd voor de impact van de wereldwijde chiptekorten op de resultaten.

ASML

Chipmachinemaker ASML steeg 0,9 procent. Topman Peter Wennink waarschuwde voor de impact van het exportverbod van chipmachines naar China. Dat verbod zou niet werken en ook andere economieën, waaronder de Amerikaanse pijn doen.

ABN AMRO won bij de middelgrote fondsen op het Damrak 1,8 procent. De bank gaat zijn zakenbank versneld afslanken. Daarnaast gaat ABN AMRO aan meer klanten een negatieve rente berekenen.

Euro

LVMH steeg krap 3 procent in Parijs en bereikte de hoogste koers ooit. De producent van luxegoederen boekte in het eerste kwartaal fors meer omzet. SAP steeg 1,4 procent in Frankfurt. Het softwareconcern schroefde zijn omzetverwachting op dankzij sterke prestaties van zijn cloud-activiteiten.

In Londen klom easyJet bijna 6 procent. De Britse budgetvlieger verwacht over de afgelopen zes maanden een fors verlies te lijden als gevolg van de coronacrisis, maar hoopt vanaf eind mei weer meer te kunnen vliegen.

De euro was 1,1973 dollar waard, tegen 1,1895 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

31 minuten geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

2 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

4 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

4 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

5 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

6 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

6 uur geleden