Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stijgende kosten en nieuwe coronagolf teisteren industrie Azië

Stijgende kosten en nieuwe coronagolf teisteren industrie Azië

TOKIO (ANP/RTR) - Fabrieken in Azië hebben in juli flink last gehad van oplopende productiekosten en een nieuwe golf van coronabesmettingen. De problemen overschaduwden de solide vraag naar producten wereldwijd. Het toont volgens kenners ook aan hoe broos het herstel in de regio is. Dat komt naar voren uit de zogeheten inkopersindexen die het vertrouwen meten van inkoopmanagers in de economie van verschillende landen in de regio.

In exportmogendheden Japan en Zuid-Korea was in juli wel sprake van een toename van de productie. Maar bedrijven kampten ook met productiebeperkingen door problemen in de toeleveringsketen en tekorten aan grondstoffen.

Japan heeft ook te kampen met een sterke toename van het aantal gevallen van de Delta-variant, waardoor de regering gedwongen is de noodtoestand tot 31 augustus uit te breiden tot grotere gebieden. Dit werpt een schaduw over de Olympische Spelen en doet de hoop op een sterke opleving van de groei in de perioden juli tot en met september vervliegen.

Onder druk

In Zuid-Korea steeg een subindex die gaat over inputprijzen naar de op een na hoogste stand ooit. Dat betekent concreet dat bedrijven onder druk staan door de stijgende grondstofkosten.

De groei van de Chinese fabrieksactiviteit nam in juli sterk af doordat de vraag voor het eerst in meer dan een jaar minder was, zo kwam naar voren uit een nieuwe rondgang onder inkopers. De uitslag van deze particuliere meting kwam nagenoeg overeen met het officiële cijfers van zaterdag waaruit bleek dat er sprake was van een vertraging.

Vertraging van de fabrieksactiviteit

Indonesië, Vietnam en Maleisië kampten in juli met een vertraging van de fabrieksactiviteit als gevolg van een opleving van het coronavirus. Daarop werden strengere maatregelen ingesteld die de productie geen goed deden.

De enquêtes maken duidelijk dat het tempo waarin economieën wereldwijd herstellen van de crisis enorm verschilt. Het Internationaal Monetair Fonds stelde zijn groeiprognose voor opkomende landen in Azië voor dit jaar naar beneden bij.

Opkomende economieën in Azië werden voorheen gezien als een motor van de wereldwijde groei. Nu lopen ze qua herstel achter op gevestigde economieën, mede doordat de uitrol van vaccins trager verloopt. Dit schaadt ook de binnenlandse vraag, zeker in landen die qua inkomsten ook sterk afhankelijk zijn van het toerisme.

Meer uit Financieel

OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

52 minuten geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

1 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

1 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

2 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

3 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

5 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

6 uur geleden