Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stijgende grondstofkosten raken marges levensmiddelenconcerns

Stijgende grondstofkosten raken marges levensmiddelenconcerns

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Grote voedingsconcerns merken dat stijgende grondstofkosten hun marges raken. Bekende bedrijven als het Franse Danone, het Zwitserse Nestlé en de Britse drankenfabrikant Diageo stellen allemaal dat dit hun resultaten onder druk zet. Maar het valt minder op doordat ze tegelijkertijd hun verkopen hebben opgevoerd, wat uiteindelijk de winst ook omhoog helpt.

De stijgende prijzen spelen voor tal van grondstoffen, variërend van olie en aluminium tot maïs en de agave die wordt gebruikt om tequila te maken. Dit komt door een samenloop van omstandigheden. Bij sommige grondstoffen spelen tekorten omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. Daarnaast kampt de internationale scheepvaart met verstoringen als gevolg van de coronapandemie. De prijsstijgingen worden niet altijd direct verrekend in de prijzen van artikelen in de winkel, met als gevolg dat de fabrikanten zelf onvoordeliger uit zijn.

Danone voerde de omzet afgelopen kwartaal met bijna 7 procent op ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee overtrof het concern achter Evian en Badoit-water en Activia-yoghurt de verwachtingen van analisten. Maar de marge daalde juist. Deze kwam voor het eerste halfjaar als geheel uit op ruim 13 procent, van 14 procent in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij waarschuwde het bedrijf voor een versnelling van de inflatie voor onder meer melk, verpakkingen en logistieke kosten.

Winstmarge

Bij Nestlé was het min of meer hetzelfde verhaal. Producten als koffie, diervoeding en de smaakmakers van Maggi werden flink meer verkocht. Wel is de prognose voor de winstmarge verlaagd. Dat heeft zowel te maken met gestegen prijzen van grondstoffen en kosten in verband met de integratie van de activiteiten die eerder dit jaar zijn overgenomen van vitamine- en supplementenmaker The Bountiful Company.

Diageo is vooral bekend van merken als Baileys, Johnnie Walker en Guinness. Het concern profiteerde er in de voorbije periode vooral van dat bars en restaurants in Noord-Amerika weer heropend konden worden. Daardoor was er extra vraag naar zijn tequila-merken en de whiskey van Johnnie Walker. Maar juist op die belangrijke Amerikaanse markt liep de marge terug, deels door extra investeringen in marketing maar ook door de toegenomen inkoopprijs van agave. Wereldwijd ging de marge van Diageo in het eind juni afgesloten gebroken boekjaar overigens wel omhoog, en ook de winst groeide flink.

Meer uit Financieel

Aandacht voor Amerikaanse banken en winkelverkopen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America. Eerder kwamen grote banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup al met kwartaalcijfers, die gemengd werden ontvangen. Ook letten beleggers op de Amerikaanse winkelverkopen, die meer inzicht geven in de kooplust van de consumenten in de grootste economie ter wereld.

36 minuten geleden
Nibud bezorgd over onbekendheid met nieuw pensioenstelsel

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen en dat baart zorgen, vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die de organisatie ondervroeg helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

1 uur geleden
Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit jaar 10 procent meer transacties op de koopmarkt zijn dan vorig jaar, waar eerst werd uitgegaan van een minieme groei. Woningbezitters grijpen hun kans om te verhuizen nu de prijzen hoger zijn en de hypotheekrente is gedaald. En verhuurders verkopen hun woningen door ongunstigere overheidsmaatregelen.

8 uur geleden
Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit jaar 10 procent meer transacties op de koopmarkt zijn dan vorig jaar, waar eerst werd uitgegaan van een minieme groei. Woningbezitters grijpen hun kans om te verhuizen nu de prijzen hoger zijn en de hypotheekrente is gedaald. En verhuurders verkopen hun woningen door ongunstigere overheidsmaatregelen.

9 uur geleden
Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

10 uur geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

11 uur geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

15 uur geleden