Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stig Engström verantwoordelijk voor moord premier Palme in 1986

Stig Engström verantwoordelijk voor moord premier Palme in 1986

STOCKHOLM (ANP) - Meer dan 34 jaar nadat de Zweedse premier Olof Palme werd vermoord voor een bioscoop in Stockholm, heeft het Zweedse Openbaar Ministerie geconcludeerd dat Stig Engström (1934-2000) de vermoedelijke moordenaar is geweest. Hij is bekend als de Skandiaman, naar het bedrijf waar hij voor werkte.

Het is volgens hoofdaanklager Krister Petersson vermoedelijk het grootste en langste politieonderzoek ooit geweest. Het Zweedse Openbaar Ministerie laat de zaak verder voor wat het is, want de verdachte Engström is al 20 jaar dood en kan niet worden aangeklaagd.

Palme was premier van 1969 tot 1976 en van 1982 tot aan zijn dood. De sociaaldemocraat werd op 28 februari 1986 in het bijzijn van zijn vrouw op straat doodgeschoten na een bezoek aan de bioscoop.

In de buurt

Engström was een van de circa twintig mensen die in de buurt van de premier waren, toen die werd vermoord. Hij is eerst als ooggetuige verhoord door de politie. Die vond zijn getuigenissen verwarrend en onbetrouwbaar, maar als verdachte van de moord kwam hij pas dertig jaar later in beeld toen een schrijver, Lars Larsson hem in zijn boek "Nationens Fiende' als dader opvoerde.

Over Engströms mogelijke motieven is weinig duidelijk. Volgens nabestaanden en kennissen begaf hij zich in Palme-vijandige kringen. Hij kon goed uit de voeten met een wapen en was lid van een schietvereniging. Hij leefde boven zijn stand, kampte een tijdje met financiële problemen en had een drankprobleem, aldus justitie.

Geen bewijzen

Volgens Petersson zijn er geen bewijzen voor een bredere samenzwering gevonden, maar het kan ook niet helemaal uitgesloten worden dat Engström daar toch deel van uitmaakte. Een wapen dat in beslag is genomen, kan met de huidige stand van de forensische techniek niet aan de moord worden gekoppeld.

In 1989 leek de moord opgelost, toen de 42-jarige Zweed Christer Pettersson ervoor werd veroordeeld, maar die werd in hoger beroep weer vrijgesproken. Duizenden mensen zijn ondervraagd in de zaak. In de loop der jaren hebben meer dan 130 mensen de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist.

De onderzoekers gaan nu uit van een enkele dader, Stig Engström, die overleden is en dus niet kan worden vervolgd. Daarom wordt het onderzoek afgesloten, aldus Petersson.

Meer uit Buitenland

Premier Israël negeert justitie en kiest nieuwe inlichtingenchef

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat generaal-majoor David Zini benoemen tot het nieuwe hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, meldt zijn kantoor. De procureur-generaal heeft een dergelijke stap echter verboden en noemt het benoemingsproces voor de nieuwe chef van Shin Bet "gebrekkig". Mogelijk is er sprake van belangenverstrengeling en handelt Netanyahu in strijd met wettelijke richtlijnen, citeren Israëlische media de hoge functionaris van justitie.

5 uur geleden
Trump blokkeert aanmelding internationale studenten Harvard

WASHINGTON (ANP/RTR) - De beroemde Amerikaanse universiteit Harvard mag van de regering van Donald Trump geen buitenlandse studenten meer inschrijven wegens vermeend antisemitisme en communistische beïnvloeding. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem dreigt andere universiteiten met vergelijkbare maatregelen.

5 uur geleden
Trump en Netanyahu bellen over schietpartij Washington en Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben met elkaar gesproken over de dood van twee medewerkers van de Israëlische ambassade in Washington. De twee werden doodgeschoten. Tijdens het telefoongesprek kwam volgens het Witte Huis ook onder meer Iran aan bod.

6 uur geleden
SpaceX krijgt toestemming voor volgende testvlucht Starship

WASHINGTON (ANP) - Ruimtevaartbedrijf SpaceX mag volgende week weer een testvlucht uitvoeren met zijn onbemande Starship-vaartuig. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, heeft daar toestemming voor gegeven. De lancering staat gepland voor de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd). Het is de negende testvlucht van het ruimtevaartuig.

8 uur geleden
Meerdere doden na vliegtuigcrash in militaire woonwijk San Diego

SAN DIEGO (ANP/AFP) - Meerdere mensen zijn om het leven gekomen door de crash van een privévliegtuig in een militaire woonwijk in San Diego in de Amerikaanse staat Californië. De slachtoffers waren inzittenden van het toestel, een Cessna 550, en zaten niet in de voertuigen of huizen die bij het ongeluk beschadigd raakten, aldus de autoriteiten.

8 uur geleden
Britten dragen Chagoseilanden over, maar behouden vliegbasis

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Groot-Brittannië gaat de Chagoseilanden in de Indische Oceaan overdragen aan Mauritius. De Britten mogen er samen met de Amerikanen nog wel 99 jaar een belangrijke vliegbasis blijven gebruiken. De Britse premier Keir Starmer maakte de ondertekening van de deal bekend, nadat rechters toestemming hadden verleend.

9 uur geleden
Hulporganisaties: toegelaten hulp Gaza ontoereikend

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties vinden de humanitaire hulp die tot Gaza is toegelaten ontoereikend. Het gaat daarbij niet alleen om de beperkte hoeveelheid, maar ook de samenstelling van de goederen.

11 uur geleden