Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stiekem afdoen condoom tijdens seks voor het eerst voor rechter

Stiekem afdoen condoom tijdens seks voor het eerst voor rechter

ROTTERDAM (ANP) - Twee mannen uit Rotterdam staan dinsdag voor de rechtbank omdat ze tijdens de seks een condoom hebben afgedaan zonder medeweten van hun bedpartners. Volgens woordvoerders van het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Dordrecht zijn zulke strafzaken nog niet eerder voorgekomen.

De mannen van 26 en 28 jaar staan in twee afzonderlijke zaken met verschillende slachtoffers terecht voor verkrachting, omdat het zogeheten stealthing geen apart delict is in het wetboek van strafrecht. Deskundigen spreken van stealthing als een mannelijke partner zonder toestemming tijdens de seks het condoom verwijdert. Dan is sprake van gedwongen onveilige seks, aldus de initiatiefneemster van de website Stealthing.nl.

Cijfers van 'condoombedrog' zijn niet beschikbaar, omdat ze vallen onder de algemene noemer verkrachting of dwang. "In het buitenland zijn al wel mensen veroordeeld voor verkrachting door stealthing. In Nederland is het woord nog niet algemeen bekend", zegt de maakster van de website, die zelf in 2017 slachtoffer werd. Haar aangifte leidde niet tot een rechtszaak. "Mijn eerste gedachte was 'wat een eikel en wat een slechte date'. Maar dankzij mijn huisarts zag ik in dat mij geweld is aangedaan."

Wel of geen vrijwillige seks

Advocaat Mirjam Levy staat dinsdag een van de verdachten bij. "Op het moment dat er seks plaatsvindt en niet tegen andermans wil, dan is er geen sprake van dwang", zeg ze. "Als iemand er achteraf achter komt dat niet aan de voorwaarden is voldaan, maakt niet dat er sprake is van dwang."

"Het is gemakkelijk zeggen dat als de seks vrijwillig is geweest, dat het dan niet strafbaar is. Dat merkte ik ook toen ik aangifte deed bij de politie. Ik moest praten als Brugman toen ik een zedenrechercheur moest uitleggen dat mijn bedpartner het condoom had afgedaan, terwijl ik vooraf duidelijk had gesteld dat het niet door zou gaan zonder condoom", zegt de initiator van Stealthing.nl. "Als mijn bedpartner gevraagd had of het zonder condoom mocht, had ik 'nee' gezegd. En dan was er wél sprake geweest van dwang als hij was doorgegaan."

Advocaat Korver benieuwd

Haar doel met de website is "om slachtoffers een hart onder de riem te steken, om ze voorlichting te geven en duidelijk te maken dat het niet hun schuld is en dat het valt onder seksueel geweld." Dat doet ze onder meer door verhalen van anderen te delen en tips te geven. "Zorg dat je veilig en gezond bent, laat je checken op soa’s en als je de kracht hebt, doe aangifte."

Slachtofferadvocaat Richard Korver, die niet bij de strafzaak is betrokken, zegt erg benieuwd te zijn naar de uitkomst van het strafproces: "Seks zonder condoom zonder de partner te informeren kan een vorm van seksueel geweld zijn. Er is seks geweest door misbruik te maken van omstandigheden. Als de rechter creatief wil denken, kun je dat scharen onder verkrachting, al zou beter ook bedreiging ten laste kunnen worden gelegd. Het dulden van iets door misbruik van een feitelijkheid."

Meer uit Binnenland

Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

15 minuten geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

29 minuten geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

1 uur geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

1 uur geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

1 uur geleden
Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

3 uur geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

3 uur geleden