
Stichting wil schadevergoeding Google voor gebruikers Android
AMSTERDAM (ANP) - Een organisatie dient een schadeclaim in tegen techbedrijf Google. Dat zou gebruikers hebben gevolgd met Android, het besturingssysteem op veel mobiele telefoons, en daardoor veel informatie over hen hebben verzameld.
De zaak is aangespannen door Stichting Massaschade & Consument. Die zegt dat de smartphones met Android "systematisch grote hoeveelheden informatie over het smartphonegebruik naar Google doorzetten". Dit kan niet worden uitgezet. De telefoon houdt bij "welke apps iemand gebruikt, welke producten er besteld worden en zelfs of gebruikers liggen te slapen." Dat is volgens de stichting in strijd met Europese privacyregels.
De claimclub wil een schadevergoeding voor zo'n negen miljoen Nederlanders die sinds 2018 een telefoon met Android hebben gebruikt. Een bedrag noemt de stichting niet. Het is ook niet bekend hoeveel mensen zich hebben aangesloten bij de collectieve actie.
Mogelijkheden verruimd
Door veel gegevens over gebruikers te verzamelen, kan Google een beeld krijgen van hun interesses en hobby's. Ook kan Google weten of iemand bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe keuken. Het bedrijf kan er dan voor zorgen dat iemand advertenties van keukenstudio's uit de eigen regio te zien krijgt. Bedrijven hebben er veel geld voor over om potentiële klanten zo al te bereiken voordat ze een voet in de eigen winkel hebben gezet.
In een reactie noemt Google de massaclaim "een speculatieve rechtszaak voor opportunistisch financieel gewin. Er wordt een misleidend beeld geschetst van hoe Android en onze andere systemen werken." Het bedrijf zegt de zaak "met veel vertrouwen" tegemoet te zien.
Nederland heeft de mogelijkheden voor massaclaims in de afgelopen jaren verruimd. Daardoor werden eerder vergoedingen geëist van onder meer TikTok, tv-fabrikant LG, softwarebedrijf Adobe, verzekeraar Achmea, staalfabriek Tata Steel, gezondheidsdienst GGD en van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Google werd vorig jaar voor de rechter gesleept door de Consumentenbond om de verkoop van advertenties.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
6 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
12 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
14 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
16 uur geleden