Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting wil Oekraïense chauffeurs opvangen op Lelystad Airport

Stichting wil Oekraïense chauffeurs opvangen op Lelystad Airport

NIJMEGEN (ANP) - Stichting Chauffeursnieuws wil gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs gaan opvangen op de parkeerplaatsen bij Lelystad Airport. Daarover is de stichting al een tijd in gesprek met het ministerie van Infrastructuur, zegt voorzitter Aschwin Cannoo. Hij zoekt een opvangplek voor zeker honderd chauffeurs en hun voertuigen omdat ze niet naar huis willen of kunnen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Sinds de Russische invasie van dat land helpt Cannoo samen met zo'n vijftig vrijwilligers uit het chauffeursleven Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Zo delen ze langs de snelweg tientallen voedselpakketten per dag uit aan de Oekraïners. Daar rijden er veel van rond in Nederland. Naar schatting van Cannoo zijn het er ruim 10.000, die vooral rijden in vrachtwagens met een Pools kenteken. Brancheorganisatie voor de transportsector TLN zegt dat het aantal Oekraïense chauffeurs in Nederland om die reden niet te meten is.

De chauffeurs die na de invasie terug naar huis wilden zijn al gegaan, denkt Cannoo. De Oekraïners die niet terug willen of kunnen, werken meestal door. "Als ze naar huis gaan krijgen ze gelijk een wapen in handen en dan zien ze hun families nog niet", aldus Cannoo. De chauffeurs kunnen echter niet bij hun geld en kunnen ook geen geld naar hun gezinnen sturen omdat Oekraïense banken op slot zitten. Volgens Cannoo zijn er ook nog schrijnende gevallen die al weken met hun vrachtwagens stilstaan in Nederland omdat ze geen werk hebben.

Centrale plek

Cannoo is op zoek naar een plek om de mensen centraal op te vangen zodat hen ook beter hulp kan worden geboden. Zijn stichting heeft naar eigen zeggen tenten en keukens klaarstaan die dan kunnen worden gebruikt.

Hij wil ook Russische chauffeurs gaan opvangen die niet naar huis willen of kunnen. In Nederland rijden er daar naar zijn schatting zo'n tweeduizend van rond. Die kunnen volgens Cannoo beter niet op dezelfde plek worden opgevangen als de Oekraïners omdat er dan problemen zouden kunnen ontstaan. "Bedrijven sturen Oekraïners al naar andere parkeerplaatsen dan de Russen en Belarussen."

Lelystad Airport wordt amper gebruikt maar is al volledig ingericht op het verwerken van vakantievluchten. De beslissing over het al dan niet openen van het vliegveld moet dit jaar worden genomen.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

10 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

13 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

14 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

15 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

16 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

17 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

18 uur geleden