
Stichting wil 1 miljoen euro ophalen voor gouden tip Tanja Groen
NAARDEN (ANP) - Misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft een stichting opgericht waarmee hij via crowdfunding een beloning van 1 miljoen euro bijeen wil brengen als beloning voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. Hij werd daarbij geflankeerd door de ouders van de verdwenen vrouw. "Wij willen dat de ouders volgend jaar bloemen op het graf van Tanja kunnen leggen", aldus De Vries.
Volgens De Vries gaat het om "de hoogste beloning die ooit is uitgeloofd in Nederland". De stichting heeft een website, waar donateurs zich kunnen melden en storten. De Vries benadrukt dat het initiatief ook bedoeld is voor andere zaken die verlegen zitten om een gouden tip. Het initiatief heeft de steun van politie en justitie.
Tanja Groen verdween in augustus 1993 op 18-jarige leeftijd, tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Zij zou woensdag 46 zijn geworden. Tegelijk met de website van Stichting De Gouden Tip is er ook een site gelanceerd over de verdwijningszaak zelf.
Gouden tip
De informatie van de tipgever "moet er rechtstreeks toe leiden dat het lichaam van Tanja wordt gevonden", aldus De Vries. De stichting garandeert de anonimiteit van de leverancier van de gouden tip. De Vries verwacht geen stortvloed aan tips.
De Vries wil dat het miljoen binnen een jaar bijeen geworven is. Als het na een jaar minder is, dan is dat de uit te loven beloning. Is het meer, dan zal het overschot worden gestoken in uit te loven beloningen in andere zaken. De Vries heeft daarvoor al zaken in gedachten, maar hij wilde niet zeggen welke dat zijn. De stichting ambieert "een factor van betekenis te worden in cold cases".
Vorige week werd opnieuw naar Tanja Groen gezocht, op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant, maar wederom tevergeefs. Uit verklaringen in het onderzoeksdossier zou de mogelijkheid geopperd zijn dat het meisje in een bepaald deel van de hei, vlakbij een kleine ven, begraven zou zijn.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
11 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
11 uur geleden