Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting start online poeptest en roept op: kijk vaker achterom

Stichting start online poeptest en roept op: kijk vaker achterom

AMERSFOORT (ANP) - Een nieuwe online poeptest van de Maag Lever Darm Stichting laat mensen weten wat hun ontlasting betekent. De stichting wil vooral dat Nederlanders vaker achterom kijken na een bezoekje aan de wc. De kleur, vorm en geur kunnen immers veel zeggen over je gezondheid, benadrukt de stichting.

De test geeft deelnemers een e-mail met persoonlijk advies over hun grote boodschap. Het belangrijkste is dat mensen leren praten over ontlasting, vindt de stichting. "Mensen schamen zich nu nog te veel om het te hebben over poepen", legt een woordvoerster uit. "Dat kan ertoe leiden dat ze langer rondlopen met klachten dan nodig is. Of dat mensen niet durven te poepen als ze eigenlijk wel moeten gaan." En dat heeft ook weer gevolgen, zoals kans op opstopping als je je wc-bezoek uitstelt.

Volgens de woordvoerster begint schaamte soms al op de basisschool. "Sommige kinderen vinden het onprettig om op school te poepen. En ook volwassenen zijn bang dat het gaat stinken of dat het te veel geluid maakt. Zeker een wc-hokje dat van boven en onder open is, draagt daar niet aan bij."

Goede zithouding

De ontlasting goed in de gaten houden, kan soms ook lastig zijn aangezien Nederland veel meer zogeheten 'plonstoiletten' heeft. Daarbij belandt de drol direct in het water, waardoor het minder stinkt. Deze 'diepspoeltoiletten' worden nu eenmaal veel meer verkocht in ons land, zegt de woordvoerster. "Mensen hoeven zeker niet over te schakelen op een toilet met een plateau. Onze tip is gewoon: leg wat wc-papier in het water voordat je je boodschap doet. Dan kun je nog even kijken voor je doorspoelt."

Verder raadt de stichting een goede zithouding aan op de wc: het liefst een gehurkte houding door middel van een lagere wc of een krukje voor je voeten. Ook is het belangrijk om veel water te drinken en vezelrijk te eten, en om voldoende beweging en ontspanning te krijgen. Dat houdt de darmen "fit en in beweging".

Woensdag is het overigens Nationale Poepdag, in het leven geroepen door de Maag Lever Darm Stichting.

Meer uit Gezond

Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

7 uur geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

10 uur geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

1 dag geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

1 dag geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

4 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

4 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

4 dagen geleden