
Stichting: koning moet excuses slavernij maken
DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".
"Nederland heeft toch ook niet aan een Indonesische nazaat van de Indonesische slavernij gevraagd om zulks in Indonesië te doen? De Duitsers hebben toch ook niet aan een Hollander gevraagd om excuses voor De Tweede wereldoorlog in Nederland aan te bieden? Natuurlijk niet, respectievelijk hebben koning Willem-Alexander en Bondskanselier, Helmut Kohl, zeer respectvol hun excuses op de meest geschikte datum op ‘de plaats delict’ aangeboden", aldus voorzitter van de stichting Roy Kaikusi Groenberg.
"Deze gang van zaken brengt veel beroering met zich mee in de Afro-Caribische Nederlandse samenleving", zegt Kaikusi Groenberg. De stichting ziet graag dat de koning op 1 juli 2023 "ten overstaan van de nazaten van de inheemse en Afrikaanse slachtoffers" excuses aanbied. "Suriname is namelijk de plaats geweest waar Nederland op grootste schaal slavernij heeft bedreven."
Gevoelig
Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat het niet aan de koning is om excuses te maken. De vorst is namelijk een "symbool van de eenheid van het land", redeneert Rutte. "Die wil je niet in het politieke debat trekken."
Ook de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) is niet blij met de manier waarop er waarschijnlijk excuses zullen worden aangeboden. Voorzitter Armand Zunder liet zaterdag in de Surinaamse krant de Ware Tijd weten dat het nu veel te snel gaat met het proces van excuses voor het slavernijverleden. Hij heeft al vaker benadrukt dat de formulering van de spijtbetuiging heel gevoelig ligt. Het is daarom van belang dat alle betrokkenen, onder wie de inheemsen en nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname, hierover meepraten. Als dat niet gebeurt, bestaat volgens Zunder het risico dat de betrokkenen de excuses niet aanvaarden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Van alle vormen van kanker komt huidkanker het meest voor in Nederland. Het is ook de snelst toenemende vorm van kanker, en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verwacht dat de aantallen voorlopig blijven stijgen.
24 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Kennis- en expertisecentrum Rutgers heeft de extreem-conservatieve stichting Civitas Christiana gedagvaard om "de aanhoudende leugens en laster" die de stichting volgens Rutgers verspreidt over de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze jaarlijkse projectweek krijgen basisschoolleerlingen les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. "We nemen deze juridische stappen, omdat we ouders en leerkrachten willen ondersteunen en desinformatie tegen willen gaan", aldus Rutgers.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds minder kinderen overlijden voor hun vijfde verjaardag. Maar kinderfonds UNICEF vreest dat dit in de komende jaren verandert in een nieuwe toename, door bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Door bezuinigingen sluiten klinieken hun deuren, worden gezondheidswerkers ontslagen en worden levensreddende vaccinatieprogramma's stilgelegd. Elke bezuiniging nu betekent een verloren kinderleven morgen", stelt directeur Suzanne Laszlo van de Nederlandse tak van UNICEF.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle ministeries moeten een lijst maken met wat gemeenten moeten doen, wat de ambities daarin zijn en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert het kabinet ook om beter zicht te houden op de gemeentelijke taken. Momenteel heeft het Rijk nog te weinig zicht op wat gemeenten namens de landelijke overheid uitvoeren.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - De politie biedt excuses aan voor de manier waarop een agent onlangs in gesprek is gegaan met een demonstrant bij haar huis in Amersfoort. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door onder andere het lokale medium Nieuwsplein33 en RTL Nieuws. Beelden die de vrouw van het voorval maakte, gaan rond op sociale media.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de Adviesraad Migratie ziet niet hoe de twee asielwetten van minister Marjolein Faber de asielketen gaan helpen. "Ze zullen de problemen in de uitvoering niet wegnemen. Misschien wel bij de IND, maar dan komt het bij de rechtspraak terecht", zei voorzitter Monique Kremer. "De maatregelen zullen niet voor grootscheepse verandering zorgen."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet de komende twee jaar flink dalen als het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het doel voor 2026 wil halen. In het schooljaar 2023/2024 vielen 29.163 mensen uit op het voortgezet onderwijs, mbo en volwassenenonderwijs (vavo), schrijft minister Eppo Bruins (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Een jaar eerder waren dat er ruim 500 meer. Het streven is om dit in het schooljaar 2025/2026 te verlagen naar 18.000.
12 uur geleden