Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting Donorkind moedigt landelijk onderzoek spermabanken aan

Stichting Donorkind moedigt landelijk onderzoek spermabanken aan

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind staat achter de oproep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tot een landelijk onderzoek naar spermabanken. Dinsdag meldde het LUMC dat de administratie van een oude zaaddonorbank in Leiden een rommeltje is. Het ziekenhuis kwam daarachter nadat het onlangs het archief van de spermabank, die van 1977 tot 2004 actief was, had doorzocht. LUMC-bestuurder Martin Schalij vindt dat er een gezamenlijk onderzoek van de klinieken in Nederland moet komen, na "zo veel incidenten" met spermabanken, zei hij op NPO Radio 1.

Volgens Stichting Donorkind, die de belangen van donorkinderen behartigt, is het belangrijk om "bij iedere kliniek te kijken of de archieven kloppen". "Ik verwacht dat het op veel meer plekken een rommeltje is", zegt voorzitter Ties van der Meer. "Van een paar klinieken weten we dat er helemaal geen dossiers zijn, of dat deze vernietigd zijn. Wat we nu weten is het topje van de ijsberg."

Sinds 2004 worden gegevens van donoren landelijk geregistreerd en maakt een wet het mogelijk dat een donorkind kan achterhalen van wie hij of zij afstamt. Van der Meer: "Maar ook na 2004 zijn niet alle dossiers en archieven op orde. En dat zijn heel ernstige zaken."

Zoektocht

Het LUMC is een grote zoektocht begonnen naar de moeders die tussen 1977 en 2004 cliënt van het centrum waren, en naar de kinderen die na de behandeling zijn geboren. Zij worden opgeroepen zich te melden. Van der Meer pleit onder meer voor een door de overheid gefinancierde campagne om zoveel mogelijk mensen te motiveren zich te melden. "Bijvoorbeeld door posters of folders bij de huisarts of op plekken waar oudere mensen komen." Bovendien moet er volgens hem aandacht zijn voor ondersteuning van ouders met een donorkind. "Ze moeten geholpen worden om met hun kinderen in gesprek te gaan. Veel mensen die in het archief van zo'n kliniek staan, weten dat niet. Zij weten niet dat ze een kind van een spermadonor zijn."

Uit het onderzoek van het Leidse ziekenhuis naar het archief van de zaaddonorbank bleek dat van zeker tachtig kinderen de registratie ontbreekt. Verder bleken negen spermadonoren meer kinderen te hebben verwekt dan het toegestane maximum van 25. Met het zaad van een van hen zijn zelfs ongeveer negentig kinderen verwekt.

Meer uit Gezond

Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

1 uur geleden
Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

3 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

4 dagen geleden