Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting achter zaak tegen TikTok claimt miljarden van Facebook

Stichting achter zaak tegen TikTok claimt miljarden van Facebook

AMSTELVEEN (ANP) - De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms vanwege privacyschendingen op het socialemediaplatform. De stichting, die eerder al een zaak startte tegen TikTok, zegt voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers 10,5 miljard euro te claimen en roept mensen op om zich aan te melden voor een procedure.

Het gaat om een kwestie waarvoor Facebook vorig jaar al een boete kreeg van 265 miljoen euro van de Ierse privacywaakhond DPC. Enkele jaren terug lekten de gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers in de wereld uit naar hackers, die er vervolgens mee aan de haal gingen en zelfs telefoonnummers te koop aanboden.

Volgens SOMI heeft Meta "op grote schaal de privacywetgeving geschonden door onbevoegde personen toegang te geven tot de persoonsgegevens van Facebook-gebruikers". Door het lek zouden meer dan 5 miljoen mensen in Nederland zijn getroffen. Ook verwijt de stichting Meta dat het al jaren slecht omgaat met de gegevens van gebruikers.

Schadevergoeding

Elke Nederlandse gebruiker zou volgens SOMI daarom 500 euro schadevergoeding horen te krijgen. Voor elke Nederlandse gebruiker die in april 2021 door het datalek was getroffen zou de compensatie 1000 euro moeten zijn, vindt de stichting.

Een woordvoerder van Meta in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. Het hoofdkantoor in de Verenigde Staten heeft nog niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

Verzamelen van gegevens

De zaak tegen de populaire app TikTok draait om het verzamelen van gegevens van kinderen, zodat ze gericht reclames te zien krijgen zonder dat daar op de juiste manier toestemming voor is gevraagd. Ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt en willen volgens een eerdere verklaring van SOMI bij elkaar tot zo'n 1,4 miljard euro schadevergoeding.

De zaak tegen TikTok moet nog inhoudelijk door een rechter behandeld worden. Volgens SOMI gebeurt dat waarschijnlijk volgend jaar. De stichting zegt pas net ontvankelijk verklaard te zijn door de rechtbank in Amsterdam. Dat is nodig om de procedure te kunnen voortzetten. In de zaak zijn ook nog twee andere stichtingen betrokken, Stichting Take Back Your Privacy en Stichting Massaschade & Consument. Zij zouden eerst nog afspraken met hun commerciƫle procesfinanciers op orde moeten brengen. Als zij ook ontvankelijk worden verklaard moet een van de stichtingen als hoofdeiser worden aangewezen.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

1 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

3 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

21 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

23 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden