Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting AAP haalt wilde dieren uit circussen Portugal

Stichting AAP haalt wilde dieren uit circussen Portugal

ALMERE (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Stichting AAP heeft deze week twee ernstig vermagerde tijgers en een leeuwin uit Portugese circussen gehaald. Eerder nam AAP al drie alligators, drie boa's en vier pythons mee uit Portugal. Alle wilde dieren zijn ondergebracht in opvangcentra van AAP in Spanje en Duitsland. De circussen hebben de wilde dieren vrijwillig afgestaan, omdat het in 2025 in Portugal verboden wordt voor circussen om wilde dieren te exploiteren, aldus AAP.

Het Portugese instituut voor natuurbescherming en bos ICNF kende AAP uit eerdere contacten. Daarom vroeg ICNF de Nederlandse stichting om de dieren op te halen en opvang voor ze te regelen. Het organiseren van die klus kostte een halfjaar, aldus AAP. Twee Portugese circussen hebben geweigerd om hun olifanten, tijgers en leeuwen af te staan. Deze circussen zullen in 2025 gedwongen worden.

De tijgers van 11 en 16 jaar oud hebben hun leven doorgebracht in een circuswagen. De dieren hadden volgens AAP bijna geen spieren en geamputeerde klauwen. De oudste tijger heeft nierproblemen. De 19 jaar oude leeuwin is te dik door een veel te vet dieet. Volgens de eigenaren werd ze als huisdier gehouden. De dieren krijgen nu intensieve medische zorg. AAP noemt het een mijlpaal dat er een overeenkomst gesloten kon worden met de Portugese autoriteiten om de lijdende dieren weg te halen.

Meer uit Binnenland

Weggezakte bouwkraan dreigt in Leusden op woningen te vallen

LEUSDEN (ANP) - Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

3 minuten geleden
Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

12 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

34 minuten geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

3 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

4 uur geleden