
Stevige verliezen op beurzen door spanningen rond Oekraïne
AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige koersverliezen gesloten door zorgen bij beleggers over de oplopende spanningen rond Oekraïne. De Verenigde Staten waarschuwden afgelopen weekend dat een Russische inval van het land ieder moment kan plaatsvinden, iets wat Moskou ontkent van plan te zijn. Daarnaast roepen steeds meer westerse landen hun burgers op te vertrekken uit Oekraïne.
De Amsterdamse AEX-index eindigde met een min van 1,8 procent op 747,89 punten. De MidKap zakte ook 1,8 procent, tot 1035,62 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 2,3 procent kwijt.
Staalconcern ArcelorMittal was de grootste verliezer in de hoofdindex met een min van 6,3 procent. De financiële bedrijven ING en NN Group volgden met minnen tot 4,4 procent. Ook de chipfondsen behoorden tot de staartgroep na het zware koersverlies van de Amerikaanse technologiegraadmeter Nasdaq op vrijdag. ASMI, Besi en ASML verloren tot 3,2 procent. Betalingsdienstverlener Adyen, maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway en uitzender Randstad waren de schaarse winnaars in de AEX met plussen tot 0,8 procent.
Luchtvaartaandelen
In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 4,2 procent. Ook elders in Europa stonden luchtvaartaandelen onder druk door zorgen over ernstige verstoringen van het internationale vliegverkeer bij een escalatie van het conflict rond Oekraïne. Zo verloor het Duitse Lufthansa 3,1 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways, daalde 5,6 procent in Londen. De Hongaarse prijsvechter Wizz Air ging 6,3 procent onderuit op de Londense beurs.
Clariant kelderde bijna 17 procent in Zürich. Het Zwitserse chemieconcern stelt de publicatie van zijn jaarcijfers uit vanwege mogelijke onregelmatigheden in de boekhouding. Audioboom Group werd 11 procent meer waard in Londen, na berichten dat webwinkelconcern Amazon en streamingdienst Spotify interesse zouden hebben in een overname van het Britse podcastbedrijf.
Commerzbank zakte bijna 3 procent in Frankfurt. De Duitse minister van Financiën Christian Lindner zei tegen zakenkrant Handelsblatt dat de overheid het belang in de bank op termijn van de hand zal doen.
De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1400 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 93,85 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent tot 94,86 dollar per vat. Vrijdag werd olie al zo'n 4 procent duurder.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
20 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
24 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
31 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden